ua en ru

Суд позбавив Навального можливості брати участь у виборах президента РФ

Суд позбавив Навального можливості брати участь у виборах президента РФ Фото: Олексій Навальний (navalny.com)

Навальний не зможе претендувати на президентське крісло в найближче десятиліття

Кіровський обласний суд (Росія) визнав законним вирок опозиціонеру Олексію Навальному і бізнесменові Петру Офіцерову по "справі Кировлеса". Про це повідомляє російський "Інтерфакс".

"Вирок Ленінського районного суду Кірова від 8 лютого 2017 року щодо Навального і Офіцерова залишити без змін, апеляційну скаргу адвокатів Давидової, Михайлової і Кобзєва - без задоволення", - оголосив рішення суддя.

Відзначається, що Навальний і Офіцерів на засідання не з'явилися, їх інтереси представляли захисники - Вадим Кобзєв і Світлана Давидова.

Підкреслюється, що вирок по "справі Кировлеса", який набув чинності, позбавляє Навального права балотуватися на пост президента у відповідності з федеральним законодавством, проте сам він вважає, що Конституція Росії залишає йому таку можливість.

Так, згідно з пунктом 5.2 закону "Про вибори президента" не мають права бути обраними президентом РФ громадяни, засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого та (або) особливо тяжкого злочину і мають на день голосування не зняту і не погашену судимість за вказаний злочин, а також засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого злочину, судимість яких знята або погашена, - до закінчення 10 років з дня зняття чи погашення судимості. Отже, Навальний не зможе претендувати на президентське крісло в найближче десятиліття, якщо суд не зніме з нього судимість.

Однак при цьому опозиціонер неодноразово вказував, що Конституція РФ дозволяє обиратися всім дієздатним громадянам, крім тих, хто утримується у місцях позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше Навальний зареєстрував понад 335 тис. своїх прихильників, які готові проголосувати за його кандидатуру в президенти Росії на виборах в 2018 році.