ua en ru

Суд у Криму подовжив арешт заступника голови Меджлісу до 19 листопада

Суд у Криму подовжив арешт заступника голови Меджлісу до 19 листопада Фото: Крим. реалії

Ахтем Чийгоз не розраховує на об'єктивний суд при політичному замовленні

У Київському районному суді м. Сімферополя у вівторок відбувся розгляд клопотання слідчого Слідчого комітету Російської Федерації про подовження терміну арешту заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу. Про це повідомили у прес-службі Меджлісу у Facebook.

"Незважаючи на аргументовані доводи адвоката, суд в черговий раз прийняв рішення залишити Чийгоза під вартою на три місяці і 21 день, до 19 листопада 2015 року", - йдеться в повідомленні.

"Сьогодні ми в черговий раз переконалися у політичній вмотивованості арешту Ахтема Чийгоза. Представник прокуратури в черговий раз на суді дозволив собі знехтувати презумпцією невинуватості і говорити про доведеність вини Чийгоза, хоча суду по суті справи ще не було", - зазначив перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял.

За його словами, одним з аргументів слідства стосовно продовження арешту Чийгоза є його постійні контакти з лідерами кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим і Рефатом Чубаровим.

Чийгоз заявив на суді, що його народ не для того так тяжко повернувся на батьківщину, щоб сьогодні їхати із Криму, і сам він такого наміру не мав і не має. "Сьогодні сподіватися на те, що суд буде об'єктивний, коли йдеться про політичне замовлення, не доводиться", - наголосив Чийгоз.

Суд продлил срок ареста Ахтема Чийгоза до 19 ноябряСегодня, 28 июля, в Киевском районном суде г. Симферополя состоялос...

Posted by Qırımtatar Milliy Meclisi on 28 липня 2015 р.

Постанову суду про подовження терміну Ахтему Чийгозу його рідні та друзі зустріли вигуками "Ганьба!"

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз був затриманий 29 січня 2015 в рамках розслідування кримінальної справи за звинуваченням в організації масових заворушень 26 лютого 2014 р. біля будівлі кримського парламенту. Київський районний суд Сімферополя обрав Чийгозу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 19 лютого 2015 р.

11 лютого суд продовжив термін арешту Чийгоза ще на три місяці - до 19 травня 2015 року. 15 травня відбулося чергове засідання суду, термін арешту продовжили до 29 липня.

Нагадаємо, згідно зі звітом Кримської польовий місії за травень 2015 року, на даний момент у Криму склалася практика притягнення до кримінальної відповідальності жителів півострова, проукраїнських активістів за дії, вчинені в період до анексії Криму Росією.

До такої практики відноситься "справа 26 лютого", в рамках якої за "організацію та участь у масових заворушеннях відповідальність" (ст.212 КК РФ) порушено кримінальну справу стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, а також Алі Асанова, Ескендера Небієва , Ескендера Кантемирова і Ескендера Емірвалієва.