ua en ru

У Криму тривають переслідування проукраїнських активістів, - звіт

У Криму тривають переслідування проукраїнських активістів, - звіт Фото: Крим

Владою Криму обмежуються основні права людини

На даний момент в Криму склалася практика притягнення до кримінальної відповідальності жителів півострова, проукраїнських активістів за дії, вчинені в період до встановлення контролю РФ або за участь у подіях, які відбувалися за межами Криму, але на думку влади в Криму, представляють загрозу сформованому порядку влади. Про це йдеться в тексті звіту Кримської польової місії за травень 2015 року, пише прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

"До такої практики відноситься "справа 26 лютого", в рамках якого за "організацію та участь вмассових заворушеннях відповідальність" (ст. 212 КК РФ) порушено кримінальну справу стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, а також Алі Асанова, Ескендера Небіева, Ескендера Кантемирова і Ескендера Емірваліева", - йдеться в доповіді.

Крім того наголошується на неправомірнних затриманнях та перешкоджанні роботі журналістів, зокрема, затримання журналістів видання "За права людини" 18 травня в Сімферополі за зйомки сюжету з одним з активістів кримськотатарського народу біля пам'ятного знаку жертвам депортації на залізничному вокзалі міста.

Також, згідно з дослідженням, журналісти Криму неодноразово стикаються з обмеженнями у висвітленні діяльності судових органів.

"Так, суддя верховного суду Криму відхилив клопотання знімальної групи телеканалу АТР на проведення відеозйомки в ході слухання за апеляційною скаргою про обрання запобіжного заходу співробітнику телеканалу АТР Ескендер Небіеву", - зазначили в доповіді.

Також в анексованому Криму були зафіксовані обмеження свободи вираження поглядів, зокрема, систематичне обмеження використання української символіки.

Крім того, обмежується свобода мирних зібрань на півострові.

"Членам Меджлісу кримськотатарського народу і ряду активістів прокуратура Криму винесла застереження про неприпустимість проведення публічних заходів. Так, 14 травня перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що прокуратура Криму винесла застереження Меджлісу про неприпустимість акцій в День депортації 18 травня", - повідомляє місія.

У ході моніторингу також були відзначені обмеження свободи об'єднань, віросповідання, права на правову суд і ефективний засіб правового захисту, право на вільне пересування, а також проблеми, пов'язані з громадянством.

Нагадаємо, неофіційна делегація з Туреччини підтвердила, що жителям Криму, які відмовилися отримувати громадянство РФ, загрожує жорстоке поводження, позбавлення елементарних соціальних прав, конфіскація майна і депортація.