ua en ru

Суд Києва засудив до 7 років кримського військового, який перейшов на бік РФ

Суд Києва засудив до 7 років кримського військового, який перейшов на бік РФ Фото: вирок суду

Це перший реальний вирок для військового-зрадника

Оболонський районний суд міста Києва засудив до 7 років позбавлення волі колишнього старшого матроса з Криму, який після анексії Криму перейшов служити в Збройні сили Росії. Про це йдеться в повідомленні прес-служби військової прокуратури південного регіону.

"Оголошено перший вирок про реальне засудження на 7 років позбавлення волі військовослужбовця-зрадника, який перейшов на бік держави-окупанта. Оболонським районним судом м. Києва до 7 років позбавлення волі з позбавленням військового звання засуджений колишній старший матроса С., який проходив службу в одній з військових частин Військово-морських Сил Збройних Сил України на території Автономної республіки Крим", - йдеться в повідомленні.

Старший матрос був прийнятий на військову службу за контрактом у Збройні сили України у березні 2013 року на посаду механіка-водія танка. Під час подій, пов'язаних з анексією Криму, він отримав наказ про передислокацію до м. Миколаєва, але не виконав його.

Після цього він отримав паспорт громадянина РФ і уклав контракт з командуванням ВМС ЗС РФ.

Проте в січні 2015 р. колишній український військовий був затриманий на контрольному пункті пропуску "Чонгар" при спробі в'їзду з Криму на материкову Україну.

Дії обвинуваченого суд кваліфікував за ч. 1 ст. 111 КК України - державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітету, територіальної цілісності, обороноздатності, а також за ч. 1 ст. 408 КК України - дезертирство, тобто самовільне нез'явлення до місця служби з метою ухилитися від військової служби в разі переведення. Запобіжний захід - утримання під вартою - залишена без змін.

Нагадаємо, раніше в Донецькій області оголосили перший вирок міліціонеру, який перейшов на бік бойовиків так званої "Донецької народної республіки" (ДНР).