ua en ru

Суд у Гаазі проти Росії розпочнеться після закінчення війни, - Петренко

Суд у Гаазі проти Росії розпочнеться після закінчення війни, - Петренко Фото: будівля міжнародного суду ООН у Гаазі

Для розгляду справи в Європейському суді з прав людини необхідно не менше 3-5 років

Міністр юстиції Павло Петренко озвучив приблизні строки, коли можуть бути розглянуті міждержавні позови України щодо агресії Росії в міжнародних судах. Про це він сказав в ефірі телеканалу "112 Україна".

За оцінками міністра, для розгляду справи в Європейському суді з прав людини необхідно не менше 3-5 років.

"Якщо ми говоримо про Європейський суд із прав людини, то таких прикладів, як такої міждержавної суперечки, взагалі було тільки 16. Якщо говорити про війну, то такий спір був між Туреччиною і Кіпром - і ця справа розглядалася понад 10 років: 15 чи 16 років. Зараз у зв’язку з тим, що комунікація швидша, то це питання 3-5 років - не менше", - спрогнозував Петренко.


А перспектива позову у міжнародному суді ООН у Гаазі, за його словами, ще більш примарна.

"Якщо говорити про Гаагу, то практика взагалі міжнародного кримінального суду полягає в тому, що починається розгляд справи по суті, коли закінчується військовий конфлікт. Грузія подала свій позов проти Росії у 2009 році, тільки в цьому році почалися перші процесуальні дії в цьому суді. Тому я кажу реалістичні терміни - це питання років", - зазначив глава Мін'юсту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна підготувала черговий міждержавний позов проти Росії через агресію на Донбасі й анексію Криму в міжнародний суд ООН у Гаазі.