ua en ru

Суд в Гаазі скасував виправдання націоналісту Шешелю і дав йому 10 років в'язниці

Суд в Гаазі скасував виправдання націоналісту Шешелю і дав йому 10 років в'язниці Фото: Воїслав Шешель (srpskaradikalnastranka.org.rs)

Шешеля визнали винним у скоєнні військових злочинів у колишній Югославії

Апеляційна палата Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів в Гаазі визнала сербської націоналіста Воїслава Шешеля винним у скоєнні військових злочинів на території колишньої Югославії. Про це йдеться в рішенні суду, передає B92.

Зокрема, суд визнав Шешеля винним і засудив його на 10 років позбавлення волі. Однак через те, що він вже провів 11,5 років під арештом, у в'язницю Шешель не потрапить.

Але варто відзначити, що таке рішення суду не підтверджує виправдувальний вирок Міжнародного кримінального трибуналу по колишній Югославії, який в 2016 році визнав радикального сербської націоналіста Воїслава Шешеля винним за всіма пунктами звинувачення.

Нагадаємо, Шешель був близьким соратником покійного президента Сербії Слободана Мілошевича і займав посаду віце-прем'єра в період з 1998 по 2000 рік. Пізніше проти Шешеля були висунуті звинувачення за трьома пунктами в злочинах проти людяності і за шістьма пунктами - у військових злочинах, розпалювання етнічних чисток в Боснії, Хорватії та сербської провінції Воєводіна в період з серпня 1991 р. по вересень 1993 року.

Шешель добровільно здався Міжнародного кримінального трибуналу у 2003 році. Процес у його справі було розпочато ще в 2007 році.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, в 2016 році міжнародний трибунал по колишній Югославії визнав лідера Сербської радикальної партії Воїслава Шешеля невиновным за всіма пунктами звинувачення.