ua en ru

Суду у Гаазі потрібно довести масштабність подій Революції гідності, - Єнін

Суду у Гаазі потрібно довести масштабність подій Революції гідності, - Єнін Фото: Євген Єнін розповів, про що будуть переговори у Гаазі

На думку представників МКС, масові вбивства у 2014 мали досить локалізований характер

Генеральний прокурор Юрій Луценко збирається провести з представниками Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі (Нідерланди) переговори щодо злочинів проти активістів Революції гідності. Про це в ефірі "5 каналу" повідомив заступник генпрокурора України Євген Єнін.

З його слів, для повноцінного розгляду справи Київ має надати докази, що агресивні дії щодо мирних повстань мали місце не лише у столиці, а й по всій території країни, оскільки "на думку представників МКС, там недостає масштабності подій".

"Вони кажуть, що здебільшого події щодо масового вбивства мали доволі локалізований характер. Саме зусиллями українського слідства та за підтримки української дипломатії ми намагаємося переконати МКС, що ці події мали масштабний характер. Що йдеться не лише про події в Києві, а й про придушення мирних повстань в інших регіонах України - по всій Україні фактично", - розповів Єнін.

Він повідомив, що під час переговорів будуть узгоджені дані, які додатково, можливо, потрібно передати, та "можливий таймінг зазначених процедур".

Також, з його слів, МКС турбує питання, чи був розстріл майданівців спланований заздалегідь.

"Вони наразі не впевнені до кінця, що саме передбачався розстріл, що це було охоплено попереднім планом, задумом. Натомість, ми доводимо, що це було сплановано", - додав Єнін.

Нагадаємо, генеральний прокурор України Юрій Луценко в листопаді відвідає Гаагу для участі в Генасамблеї Міжнародного кримінального суду.