ua en ru

Суд в Гаазі має прийняти рішення про тимчасові заходи проти РФ до кінця квітня, - Зеркаль

Суд в Гаазі має прийняти рішення про тимчасові заходи проти РФ до кінця квітня, - Зеркаль Фото: Олена Зеркаль розповіла про суд в Гаазі проти РФ

Прогнозувати позицію суду в питанні заборони фінансування тероризму Росією дуже важко

Рішення про попередні заходи проти Росії Міжнародний суд ООН повинен прийняти до кінця квітня. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі "5 каналу".

"Ми пройшли цей перший етап, але цей етап - це лише маленький ланцюжок на нашому шляху залучення Росії до відповідальності. Зараз суд повинен прийняти рішення про застосування тимчасових заходів. Я думаю, що вони вийдуть у зовсім іншому вигляді, ніж ми їх просили, - і по Конвенції по застосуванню, і з ліквідації всіх форм расової дискримінації. Для суду це буде трошки легше, тому що вони проходили цю ж ситуацію з росіянами, і вже було виписано рішення, яке тоді підтримали більшість суддів", - розповіла вона.

За її словами, прогнозувати реакцію суду і те, яку вони виберуть позицію в питанні заборони фінансування тероризму, дуже важко.

"Тому попередньо ми очікуємо, що це рішення (щодо тимчасових заходів проти РФ - ред.) буде прийнято до кінця квітня. Але після цього суд встановить нам термін для подання основного Меморандуму - він стосується всіх доказів, де ми вважаємо, що Росія порушує вимоги цих Конвенцій. І це, насправді, божевільна робота", - додала Зеркаль.

Нагадаємо, Україна може попросити у Гаазі застосувати додаткові заходи проти Росії.