ua en ru

Суд у Гаазі: Україна може попросити додаткові заходи проти Росії

Суд у Гаазі: Україна може попросити додаткові заходи проти Росії Фото: Міжнародний суд ООН у Гаазі

Зокрема щодо нових обмежень стосовно Росії, якщо Москва буде порушувати приписи суду

Україна може додатково звернутися до Міжнародного суду ООН у Гаазі щодо нових обмежень стосовно Росії, якщо Москва буде порушувати приписи суду. Про це заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

Вона переконана, що суд задовольнить прохання України про застосування тимчасових заходів проти РФ у рамках процесу слухання, яке відбулося на цьому тижні.

"Я налаштована оптимістично", - сказала Зеркаль.

Заступник міністра розповіла, як Київ буде домагатися виконання тимчасових заходів.

"На засіданнях Ради безпеки ООН ми щоразу вимагатимемо звіту про те, як Росія виконує обов'язкове для всіх рішення Міжнародного суду ООН. Це змінює саму манеру спілкування з РФ", - зазначила вона.

Як пояснила Зеркаль, українська сторона свідомо не ставить перед судом питання окупації території України, територіальну приналежність Криму, наявності або відсутності російських військ на Донбасі.

"Ми говоримо про суперечку як про виключно юридичну справу, в якій ми шукаємо правовий захист для громадян України. Крім того, ніхто не заважає нам додатково звернутися до МС ООН, щоб він посилив заходи в зв'язку з тим, що РФ не дотримується рішень суду", - наголосила дипломат.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що слухання щодо порушень Росією конвенції з морського права, які розглядає сформований ООН арбітражний трибунал, розпочнуться 12 травня 2017 року.