ua en ru

Суд Європейського Союзу скасувала санкції щодо іранської енергетичної компанії Fulmen

Суд Європейського Союзу скасував економічні санкції відносно іранської енергетичної компанії Fulmen та її основного акціонера Ферейдуна Махмудиана, говориться в офіційному повідомленні суду.

Санкції були накладені на компанію і її акціонера за рішенням Ради ЄС на підставі того, що Fulmen була визнана залученою в будівництво секретного підприємства зі збагачення урану в Ірані. Однак 21 березня 2012 р. Європейський суд загальної юрисдикції скасував рішення Ради ЄС на тій підставі, що в ході розгляду справи було допущено ряд порушень, зокрема, Рада відмовилася надати докази, що свідчать про участь підприємства в ядерній програмі Ірану. Держави ЄС аргументували свою відмову тим, що розкриття цих доказів може поставити під загрозу конфіденційні дані.

Однак верховний Європейський суд визнав таку позицію необґрунтованою, оскільки, навіть якщо вся доказова інформація не може бути надана з міркувань безпеки, то Рада зобов'язана у загальних рисах описати вміст конфіденційних даних, які покладені в основу прийняття рішення про накладення санкцій.

Це вже не перше подібне рішення Європейського суду щодо санкцій проти іранських компаній. Попередні постанови також скасовано через відсутність переконливих доказів зв'язку іранських компаній з ядерною програмою.

Цю справу було одним з більш ніж 30 судових розглядів, пов'язаних з санкціями проти представників іранської політичної еліти і компаній, чиї активи були заморожені, а зв'язки з Європою розірвані. Розгляду були ініційовані в рамках політики Заходу щодо тиску на Іран з метою змусити Тегеран згорнути свою ядерну програму. Однак очікується, що після прийняття угоди між Іраном і "шісткою" переговорників (Росія, США, Китай, Франція, Великобританія, Німеччина), яке було досягнуто 21 листопада 2013 р., заходи економічного впливу на Іран будуть пом'якшені.

Як повідомлялося, минулого тижня сторони домовилися, що на найближчі півроку Іран заморожує свою ядерну програму. При цьому в досягнутій угоді прописано право Тегерана на мирну ядерну програму. Паралельно з цим Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) значно розширює свої інспекції на іранських ядерних об'єктах.