ua en ru

Суд ЄС відхилив позов "Нафтогазу" з газопроводом Opal

Суд ЄС відхилив позов "Нафтогазу" з газопроводом Opal Фото: Загальний суд Європейського союзу (twitter.com access_info)

Суд дійшов до висновку, що рішення ЄК не є остаточним, тому не підлягає оскарженню в суді ЄС

Загальний суд Європейського союзу (ЄС) відхилив позов НАК "Нафтогаз України" проти Європейської комісії (ЄК) з вимогою скасувати рішення від 28 жовтня 2016 року, яке дозволяє російському газовому монополісту "Газпрому" збільшити використання потужностей газопроводу Opal. Про це РБК-Україна повідомили в прес-службі НАК "Нафтогаз".

"Загальний суд ЄС 09 березня 2018 року відхилив з причин неприйнятність позов проти Європейської комісії з вимогою скасувати рішення від 28 жовтня 2016 року. Суд прийшов до висновку, що, крім іншого, рішення ЄК щодо звільнення газопроводу Opal від дії деяких норм Третього енергопакету не було остаточним, а підлягало імплементації на рівні національних заходів, і тому не підлягає оскарженню перед цим судом", - розповіли в прес-службі НАК.

Так, рішення ЄК дало доступ "Газпрому" практично до всіх потужностей газопроводу Opal (відвід від Nord Stream з Росії в Європу по дну Балтійського моря, потужністю 36 млрд кубометрів).

У "Нафтогазі" наполягали на тому, що прийняття рішення Єврокомісією без консультацій з Україною порушує ст. 274 угоди про асоціацію країни з Євросоюзом, а також зобов'язання ЄС за договором до Енергетичної хартії та договору про заснування Енергетичного співтовариства.

Нагадаємо, в березні 2017 року Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" подала в загальний суд Європейський суд справедливості позов проти Європейської Комісії з вимогою скасувати рішення щодо газопроводу OPAL.

У НАК підкреслювали, що таке рішення Єврокомісії створює загрозу безпеці постачання України та інших східноєвропейських країн, оскільки посилює домінування "Газпрому" і пов'язаних з ним компаній.