ua en ru

Суд Британських Віргінських островів виніс рішення на суму 38 млн дол у спорі між київськими бізнесменами

За дорученням адвокатської фірми Engarde (Київ) юридична фірма Martin Kenney & Co (Британські Віргінські острови) на чолі з королівським радником Джастіном Феником (Лондон) успішно представила інтереси позивачів у Високому суді правосуддя Британських Віргінських островів (БВО) у рамках позову щодо захисту прав пригноблених акціонерів, пред'явленого до Андрія Адамовскому і компанії Stockman Interhold SA. Про це повідомляє прес-служба адвокатської фірми Engarge.

Повідомляється, що 1 жовтня 2014 р. суддя Комерційного суду БВО, королівський радник Едвард Банністер, виніс рішення у спорі між трьома киянами-акціонерами компанії Oledo Petroleum Ltd, БВО (далі - "Oledo"), який тривав майже п'ять років.

Справа про утиск прав розглядалася суддею Баннистером протягом п'яти тижнів у м. Род-Таун, Тортола на Британських Віргінських островів (БВО).

Нагадується, що на початку 2010 р. компанія Oledo продала свій пакет акцій українського бізнесу щодо реалізації нафтохімічної продукції "Вік Ойл" англо-російському нафтовому підприємству ТНК-BP. 18 січня 2010 р. на банківський рахунок кампанії Oledo в Ризі (Латвія) надійшли кошти від продажу в розмірі 71,6 млн дол. За день до надходження коштів Адамовський, одноосібний директор і акціонер, якому належало 50% акцій компанії Oledo, потай позбавив міноритарного акціонера Андрія Малицького права другого підпису по рахунку компанії в банку Риги. Протягом наступних 48 годин кошти від продажу "Вік Ойл" були переведені з рахунку компанії на рахунок Stockman Interhold SA - компанії на БВО (далі - "Stockman"), яка належала Адамовскому.

У 2012 р. Андрій Малицький та Ігор Філіпенко, акціонери компанії Oledo, які володіли 50% акцій, порушили на БВО позов проти Адамовского і компанії Stockman.

Суд відхилив всі заперечення і зустрічні позови відповідачів, за винятком визнаної заборгованості перед Адамовским в розмірі 1 млн 56 тис. 558 дол.

Суд постановив, що Адамовський "...не мав права в корисливих цілях позбавляти інших майна". "Адамовський не зміг виправдати свої дії щодо "присвоєння в односторонньому порядку і без попереднього оголошення єдиного активу компанії Oledo", - зазначив суддя.

Суд також прийшов до висновку, що "Адамовський просто використав кошти компанії Oledo в якості оборотного капіталу компанії Stockman для фінансування її діяльності". Насамкінець суд зазначив, що "при здійсненні переказу на користь компанії Stockman грошових коштів компанії Oledo Адамовський керувався егоїстичними мотивами".

"Таким чином, у залишку маємо несправедливо і навмисне знищену вартість належних позивачам акцій компанії Oledo з тим, щоб Адамовський міг використовувати кошти в своїх власних комерційних цілях", - йдеться у рішенні суду.

Суд прийшов до висновку, що Адамовський повинен виплатити своїм колишнім партнерам - Філіпенко та Малицкому - суму в розмірі 35,802 млн дол. (за вирахуванням 1 млн 56 тис. 558 дол. по праву заліку). Крім цього, компанію Stockman зобов'язали нести солідарну відповідальність разом з Адамовским (але без можливості заліку) щодо "компенсації позивачам втрат у вартості їх акцій в результаті ..." отримання компанією Stockman 35,8 млн дол., які перебували в бенефіціарну власність позивачів, на тій підставі, що "... компанія Stockman приєдналася до Адамовскому у несправедливому обмеженні прав позивачів.

Суд також присудив виплатити позивачам відсотки за період до винесення судом рішення в розмірі майже 1,3 млн дол. за необгрунтоване позбавлення позивачів їх коштів на 4,7 років. Також відповідачам наказано здійснити сумарну оплату витрат позивачів у розмірі 750 тис. дол. до 15 жовтня 2014 р. Додаткові витрати в розмірі 1 млн дол., виплатити які вимагають позивачі, будуть оцінені судом, у разі якщо сторони не досягнуть компромісу по сумі.

В ході розгляду, що тривав п'ять тижнів, з 16 червня по 16 липня 2014 року, було опитано десять свідків і чотири експерта.

Перехресний допит багатьох свідків у Києві, Відні чи Москві проводився при використанні коштів відеоконференції суду.

В даний час справа перейшла на стадію виконання судового рішення.