ua en ru

Суд заарештував українця у справі про заворушення в Бірюльово

Тверський суд Москви видав санкцію на арешт третього фігуранта справи про заворушення в московському районі Західне Бірюльово. Перед судом став 18-річний уродженець України Андрій Титаренко, який був затриманий напередодні вдень.

Тверський суд Москви видав санкцію на арешт третього фігуранта справи про заворушення в московському районі Західне Бірюльово. Перед судом став 18-річний уродженець України Андрій Титаренко, який був затриманий напередодні вдень.

Раніше під варту помістили Тимура Мусикаева і тричі судимого Артема Новикова. Їх підозрюють у хуліганстві.

За версією слідства, Мусикаев в ході погромів біля торгового центру "Бірюза" кинув у співробітника Омону сміттєву урну. Сам фігурант кримінальної справи зізнався, що урну кидав, але ні в кого не влучив. Провину в участі в погромах він не визнав.

Новіков брав участь у бійці зі співробітниками поліції. Він також виступив одним з організаторів заворушень, стверджують в СКР.

Гучні заворушення, які стали приводом до порушення кримінальної справи, прокотилися по Бірюльово 13 жовтня 2013 р. Місцеві жителі вийшли на "народний сход", зажадавши від поліції знайти і притягнути до відповідальності вбивцю Єгора Щербакова.

Ситуація вийшла з-під контролю, стихійний мітинг переріс у заворушення, демонстранти пішли на приступ торгового центру, після чого взяли в облогу овочебазу, яку називають головним розсадником злочинності в районі. Прибулий на місце події ОМОН зустрів опір, постраждали п'ять силовиків.

СКР відзвітував про порушення кримінальної справи за фактом заворушень, однак вибрав "м'яку" статтю - "Хуліганство". В аналогічному події на Болотній площі слідчі побачили ознаки масових заворушень.

Мер Москви Сергій Собянін доручив знайти вбивцю Щербакова, що і було зроблено: поліцейські затримали злочинця, ним виявився громадянин Азербайджану Орхан Зейналов.

Підозрюваного на вертольоті доставили в Москву, пред'явили главі МВС Володимира Колокольцева, і приїжджий зізнався у вбивстві. Однак на суді він змінив свідчення і заявив, що непричетний до злочину.

Розслідування триває.

Нагадаємо, що в неділю, 13 жовтня, ввечері поліція затримала близько 300 осіб, які брали участь у масових заворушеннях у Москві. Натовп розбив скло і увірвався в двоповерхову будівлю торгового дому "Бірюза" і підпалив його, передає телеканал "Росія 24".

Раніше жителі Бірюльова двічі збиралися на несанкціоновані мітинги з вимогою знайти вбивцю 25-річного Єгора Щербакова, якого зарізали на очах у його дівчата в ніч на 11 жовтня. Звучали також вимоги про відставку місцевих керівників.

Імовірно, вбивцею молодої людини став приїжджий - можливо, виходець з Кавказу. На предмет причетності до вбивства за три дні перевірено понад 90 осіб. У район направлені досвідчені слідчі і криміналісти центрального апарату Слідчого комітету Росії.

Нагадаємо також, що особа вбивці Щербакова була ідентифікована 15 жовтня.