ua en ru

До будівництва нового укриття над ЧАЕС причетні 40 держав, - Порошенко

До будівництва нового укриття над ЧАЕС причетні 40 держав, - Порошенко Фото: Петро Порошенко

На будівництво саркофага було зібрано 1,417 млрд євро

Близько 40 держав брали участь у будівництві нового саркофага для четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Про це заявив президент України Петро Порошенко, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"Це найбільша у світі рухома конструкція, яка коли-небудь будувалася людством. Коаліція на підтримку України з 28 країн зібрала понад 1,417 млрд євро для того, щоб разом із Україною її побудувати", - заявив Порошенко.

За його словами, у будівництві нового безпечного конфайнмента брали участь 10 тис. робітників із багатьох країн, а причетними до даного проекту є 40 держав.

Варто відзначити, що новий безпечний конфайнмент (НБК) Чорнобильської АЕС - найбільша з коли-небудь побудованих рухомих наземних конструкцій довжиною 165 м, заввишки 110 метрів і загальною вагою 36,2 тис. тонн.

НБК насувався з допомогою спеціальної системи, що складається з 224 гідравлічних домкратів і дозволяє пересувати арку на 60 см за один цикл.

Будівництво почалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику. Нова споруда буде експлуатуватися протягом 100 років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції закрили новим саркофагом.