ua en ru

Четвертий енергоблок ЧАЕС закрили новим саркофагом

Четвертий енергоблок ЧАЕС закрили новим саркофагом Фото: четвертий енергоблок ЧАЕС закрили новим саркофагом

Варто додати, що нова споруда буде експлуатуватися протягом 100 років

Четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції закрили новим саркофагом. Про це йдеться в повідомленні Європейського банку реконструкції та розвитку в Twitter.

"Чорнобильський реактор успішно накритий через 30 років після катастрофи 1986 року і в результаті дивовижного подвигу інженерів", - повідомляє ЄБРР.

Новий безпечний конфайнмент був переміщений з допомогою спеціальної системи на відстань 327 метрів, щоб накрити енергоблок.

Варто додати, що нова споруда буде експлуатуватися протягом 100 років.

У той же час президент України Петро Порошенко, виступаючи на церемонії у зв'язку із закінченням накриття четвертого енергоблоку ЧАЕС нагадав, що арка конфайнмента є найбільшою у світі рухається конструкцією з усіх коли-небудь побудованих людством.

Зазначимо, новий безпечний конфайнмент (НБК) Чорнобильській АЕС - найбільша з коли-небудь побудованих рухомих наземних конструкцій довжиною 165 м, заввишки 110 метрів і загальною вагою 36,2 тис. тонн.

НБК насувався з допомогою спеціальної системи, що складається з 224 гідравлічних домкратів і дозволяє пересувати арку на 60 см за один цикл.

Арка була побудована в чистій зоні, поблизу 4-го енергоблоку ЧАЕС і повинна була подолати 327 м до штатного положення над цим блоком. Установка НБК зробила майданчик ЧАЕС безпечної, що дозволить провести демонтаж існуючого старого укриття, а також операції з радіоактивними відходами усередині цієї конструкції.

Компанія "Новарка", що побудувала НБК, є консорціумом французьких будівельних компаній "Буйг" і "Винси". Будівництво почалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику. Із-за великих розмірів НБК, його довелося будувати двома частинами, які були підняті і успішно з'єднані один з одним в 2015 році. Усередині арки НБК встановлено кран для демонтажу існуючого старого "Саркофага" та залишків 4-го енергоблоку. НБК має проектний термін експлуатації 100 років і обійшовся в 1,5 млрд євро.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що відвідування зони відчуження призупинено до 29 листопада.