ua en ru

Будівництво заводу з випуску ядерного палива на українській території разом з Росією - це плюс для економіки України, - радник прем'єра

Росія передасть Україні сучасну технологію будівництва заводу з випуску ядерного палива, що матиме позитивні наслідки для економіки України. Таку думку висловив радник прем'єр-міністра Олександр Болкісєв. Так він прокоментував РБК-Україна заплановане на сьогодні підписання угоди між держконцерном "Ядерне паливо" та російською компанією "ТВЕЛ" угоди про співпрацю у будівництві в Україні заводу з виробництва ядерного палива.

"Те, що конкурс виграли росіяни - це правильно. Вони передають сучасну технологію", - зазначив О.Болкісєв. У той же час він нагадав, що раніше Україна і Росія вже намагалися створити спільне підприємство, але безуспішно. "Тепер головне довести цей проект до кінця", - підкреслив він.

Віце-президент Українського ядерного товариства Сергій Барбашов нагадав, що "українські АЕС і підприємства з видобутку та переробки уранової руди зав'язані на російські технології". "Тому в наших кризових умовах розумно йти шляхом кооперації з Росією і будувати такий завод за російським проектом: там вже є напрацювання, проведені багаторічні випробування", - сказав експерт.

Він підкреслив, що російському виробнику тепловиділяючих збірок - "ТВЕЛу" вдалося вирішити практично всі технічні та економічні питання щодо ядерного палива. "У них досить високий рівень безпеки, ефективності, яка перевершує конкурентів", - сказав С.Барбашов.

"Якщо такий завод побудують в Україні за російською технологією, то це дозволить економити на транспортуванні значні суми, які ми можемо спрямувати на підвищення безпеки АЕС", - підкреслив фахівець. Він нагадав, що "ТВЕЛ" є світовим лідером на ринку послуг зі збагачення урану і має можливості для довгострокового забезпечення спільного заводу російськими послугами одиниць роботи поділу.

С.Барбашев додав, що договір з РФ передбачає спільний експорт продукції українського підприємства на європейський ринок реакторів російського проекту. Він не виключив, що в перспективі, після ліцензування в Європі палива для реакторів PWR, "ТВЕЛ" зможе відкрити на українському заводі виробничу лінію "ТВС-Квадрат". Це буде унікальною можливістю для України стати повноправним гравцем на глобальному ринку ядерного палива і для реакторів західного дизайну.