ua en ru

Будівництво "Південного потоку" може початися в кінці 2013 р., - Міллер

З урахуванням випередження графіка робіт в Сербії за проектом "Південний потік" будівництво газопроводу може бути розпочато не в 2014 р., а в кінці 2013 р., повідомив глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Він додав, що "Газпром" готовий забезпечити фінансування будівництва сербської ділянки "Південного потоку" в повному обсязі - 1,7 млрд євро - в рахунок майбутніх платежів за транзит.

Зазначимо, "Газпром" активно розробляє схеми поставок газу в Європу в обхід України, оскільки його не влаштовують умови використання української газотранспортної системи (ГТС). Російський монополіст раніше заявляв, що значення української ГТС в поставках російського газу в Європу в майбутньому буде зведено до нуля. Проте, "Газпром" готовий вступити в консорціум з управління ГТС України, якщо в цьому консорціумі не братиме участь Євросоюз, на чому наполягає Україна. Крім того, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв говорив про те, що Росія приєднається до управління ГТС, тільки якщо Україна вийде з Енергетичного союзу.

Читайте також: Росія може виділити 1,7 млрд євро на будівництво сербського ділянки "Південного потоку"