ua en ru

Будівництво швидкісної залізниці між аеропортом "Бориспіль" та Києвом розпочнеться за кілька тижнів – Каськів

Україна та Китай підписали фінальні документи щодо базового національного проекту "Повітряний експрес", будівництва швидкісного залізничного сполучення між аеропортом "Бориспіль" та Києвом, яке має вже розпочатись у найближчі тижні. Крім цього укладені рамкові домовленості щодо пільгового кредитування будівництва інфраструктурних об'єктів Київщини, зокрема Київської окружної. Про це в ефірі "5 каналу" повідомив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів.

"По базовому національному проекту "Повітряний експрес" сьогодні підписані фінальні документи, які дозволяють вже через кілька тижнів розпочати будівництво - це я кажу без перебільшення. Також у нас існують рамкові домовленості , наприклад - на будівництво інфраструктурних об'єктів Київського регіону, в першу чергу йде мова про початок довгоочікуваного спорудження Київської окружної. Тут мова йде про кредити. Але ж знову таки в Китаї є специфіка - там статус відносин між країнами визначає ступінь економічних інтересів, ступінь пільгових стосунків і документ про стратегічне партнерство він прямо корелюється з вигодою для економічного партнерства, Україна після цього документу зможе значно якісніше, дешевше, і значно в більших масштабах отримувати інвестиційні ресурси Китаю, кредити на пільгових умовах", - повідомив голова Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами.

Каськів зазначив, що умови на яких підписано угоду про будівництво "Повітряного експресу" стали значно вигідніші, за стартові позиції, зокрема підрядником будівництва буде китайська компанія, а у ролі субпідрядників виступатимуть українські компанії.

"Умови, на яких ми підписали контракт вночі два дні тому, вони на багато кращі ніж ті рамкові, стартові позиції з яких ми починали в вересні. Покращена процентна ставка, покращені умови кредитування і тепер ми можемо чітко сказати, що більше половини коштів будуть спожиті українською економікою, українськими підрядниками. Ми повністю застрахувались від усяких проявів корупції - сама китайська компанія є генеральним підрядником, буде проводити усі тендери", - зазначив Каськів.

"Китайська компанія підрядна - вона бере роботу під ключ, тобто відповідає за результат, але контрактом ми передбачили, що субпідрядні роботи - безпосередня закупка матеріалів, робоча сила, у тому числі, більш як на 50% будуть направлені в українську економіку і таким чином ми досягаємо одразу двох позитивних результатів", - додав він.

Нагадаємо, 17 червня Каськів в ефірі телеканалу "Інтер" повідомив, що національний проект з будівництва лінії електрички з Києва в аеропорт "Бориспіль" обійдеться в трохи більше 300 млн грн.