ua en ru

Будівництво Росією "Південного потоку" є політичним проектом, оскільки він не окупається, - експерт

Будівництво Росією "Південного потоку" є виключно політичним проектом, оскільки він не окупитися навіть з часом. Про це під час брифінгу повідомив директор аналітичного департаменту Alpari Олександр Разуваєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Насправді, "Газпром" український ринок завжди цікавив спочатку з точки зору транзиту. Транзиту зараз стало менше, "Північний потік" заповнений наполовину. Є ще момент, пов'язаний з Україною, і він стосується того, піде чи ні "Газпром" на будівництво "Південного потоку". Тому що якщо ми подивимося на "Південний потік" з точки зору вартості у часі, навіть якщо ми візьмемо дуже низьку ставку дисконту, то він, з точки зору економіки, - трубопровід з від'ємною вартістю. З точки зору грошей, у часі він не окупається. Це чисто політична річ, щоб практично повністю не було транзиту через Україну", - сказав Разуваєв.

Також аналітик зазначив, що для України є дуже ризикованою видобуток сланцевого газу.

"Я дуже погано ставлюся до планів України з сланцем, тут дуже суворі екологічні ризики, можна отруїти все. З проблем це може бути можна порівняти з Чорнобилем", - додав експерт.