ua en ru

У будівництво маслоекстракційного заводу в Одеській обл. інвестують 600 млн дол. до 2021 р

У будівництво маслоекстракційного заводу в Одеській обл. інвестують 600 млн дол. до 2021 р Фото: маслоекстракційний завод в Одеській області

Потужність нового заводу дозволяє на добу переробляти 2,4 тис. тонн насіння соняшнику

У порту Південний Одеської області сьогодні відбувся урочистий запуск найпотужнішого маслоекстракційного заводу в Україні. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

Так, у заході взяли участь міністр АПК Олексій Павленко, перший заступник губернатора Одеської області Володимир Жмак, Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Крістіан Шененбергер, представники українських і міжнародних фінансових організацій.

"Я вважаю, що в Україні сьогодні свято, тому що в цьому році це одна з найбільших інвестицій, причому не тільки в Одеській області, а й в Україні", - заявив Павленко.

У свою чергу Володимир Жмак висловив сподівання, що приклад наших партнерів буде підхоплений іншими інвесторами.

"Ми зі свого боку гарантуємо, що бізнес-клімат в Одесі буде спрямований як на малі інвестиції, так і великі. Головне, щоб вони працювали на благо регіону", - зазначив він.

Відзначимо, в рамках реалізації проекту швейцарська компанія Allseeds завершила другий етап спорудження сучасного комплексу з перевалки, зберігання та переробки олійних та зернових культур, інвестувавши понад 200 млн доларів. Об'єкт розташований на 28 га в припортової зоні і має можливість завантажувати судна вантажопідйомністю до 100 тис. тонн і осадкою до 15 метрів.

Потужність нового заводу дозволяє на добу переробляти 2,4 тис. тонн насіння соняшника. Обсяг сховищ елеватора - 46 тис. тонн насіння соняшника.

На новому заводі створено 250 робочих місць, проте даний показник планується збільшити до 2 тис. після завершення всіх черг будівництва в 2021 році. Загальний обсяг інвестицій перевищить 600 млн доларів.

Нагадаємо, на будівельному майданчику нового терміналу Міжнародного аеропорту Одеса організована робота в три зміни. Щодня задіяно близько 100 чоловік і 6 кранів різної вантажопідйомності.