ua en ru

Stratfor спрогнозував економічні наслідки війни на Донбасі

Stratfor спрогнозував економічні наслідки війни на Донбасі Фото: Stratfor дав прогноз по економіках Росії та України

Взаємовідносини економік України і Росії практично припиняться

Американська розвідувально-аналітична компанія Stratfor представила свій прогноз економічних наслідків збройного конфлікту на сході Україні. Відповідну публікацію компанія розмістила на своєму сайті.

Згідно з прогнозом, українська і російська економіки, по всій видимості, будуть триматися на віддалі один від одного. Звільнившись від своєї історичної залежності від Росії, Україна буде орієнтуватися на інші ринки, особливо в Європі, на нові експортні напрямки та енергопостачання.

Аналітики пояснили, що війна на Донбасі завдала особливо сильний удар по економічним відносинам з Росією. Велика частина промислового виробництва в Україні була зупинена, а країна втратила значну частину свого експорту. На тлі цього було зафіксовано двозначне скорочення ВВП.

Після введення санкцій проти Росії іноземними державами Київ також ввів свої обмеження. На це Росія відповіла своїми каральними заходами, що також зробило негативний ефект на економіку України

Приблизно в той же час український уряд почав скорочувати імпорт російського природного газу у відповідь на суперечку про ціни, і почало шукати інших партнерів в енергетиці, зокрема, почалися реверсні поставки блакитного палива з сусідніх країн-членів ЄС До початку 2016 року Україна припинила весь імпорт природного газу від свого східного сусіда.

Крім того, значно скоротилися обсяги зовнішньоторговельних операцій з РФ, у тому числі з-за неформальній та офіційної блокади Донбасу

Всі перераховані фактори і стануть причиною переорієнтації української економіки в бік своїх західних, а особливо європейських партнерів.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Олександр Данилюк повідомив, що в адміністрації Трампа зацікавлені у розвитку американського бізнесу в Україні.