ua en ru

Країни G20 розроблять додаткові заходи щодо зміцнення глобальних систем фінансового захисту

Країни G20 планують розробити додаткові заходи щодо зміцнення глобальних систем фінансового захисту. Про це йдеться в підсумковій декларації Сеульського саміту "великої двадцятки", повідомляє РБК.
Як наголошується в документі, в умовах все більшої взаємозалежності та інтеграції світової економіки істотно зросли розмір і мінливість потоків капіталу, що стало джерелом нестабільності під час фінансової кризи. Оскільки ці проблеми зберігаються, необхідно прийняття додаткових заходів щодо посилення глобальної системи фінансового захисту.
У зв'язку з цим міністрам фінансів та керуючим центральних банків країн G20 за сприяння з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ) доручено провести вивчення: структурованого підходу для подолання потрясінь системного характеру; шляхів покращення співпраці між регіональними фінансовими угодами (РФC) і МВФ у всіх можливих сферах та розширення можливостей РФС по запобіганню криз, визнаючи при цьому специфічні регіональні умови і характеристики кожного РФС.
Крім того, прийнято рішення вивчати шляхи подальшого вдосконалення міжнародної валютно-фінансової системи для забезпечення системної стабільності світової економіки. "Ми запропонували МВФ поглибити його роботу по всіх аспектах міжнародної валютно-фінансової системи, включаючи мінливість потоків капіталу. Ми розраховуємо ознайомитися з подальшими аналітичними дослідженнями та пропозиціями з цих питань протягом наступного року", - говориться в документі.
Також відзначається, що учасники саміту вітають прийняті домовленості у виконанні їх мандату, в тому числі: удосконалення гнучкої кредитної лінії, у тому числі збільшення терміну її дії і усунення ліміту доступу; створення превентивної кредитної лінії, що дозволяє країнам з хорошими основними економічними показниками і економічною політикою , але невеликими факторами уразливості користуватися превентивної підтримкою з боку МВФ; діалог з метою зміцнення співробітництва між РФС і МВФ.

G20