ua en ru

Країни G20 прийняли план по спільній боротьбі з корупцією

Учасники саміту G20 у Сеулі схвалили антикорупційний план дій "Групи двадцяти". Про це йдеться в підсумковій декларації Сеульського саміту "великої двадцятки", повідомляє РБК. Учасники саміту зобов'язалися підтримувати спільний підхід до встановлення ефективного глобального антикорупційного режиму, принципи якого закріплені в положеннях Конвенції ООН проти корупції.
Як наголошується в документі, учасники саміту планують ратифікувати Конвенцію ООН проти корупції або приєднатися до неї і забезпечити максимально швидке і повне виконання конвенції в країнах "Групи двадцяти"; закликати держави, які не є членами "Групи двадцяти", ратифікувати конвенцію або приєднатися до неї.
План також передбачає ухвалення та застосування законів та інших заходів проти міжнародного хабарництва, зокрема, запровадження кримінальної відповідальності за підкуп іноземних державних посадових осіб. З тим щоб корумповані посадові особи не мали доступу до глобальної фінансової системи і можливості відмивати доходи, отримані від корупції, в плані міститься заклик до країн G20 продовжувати зміцнювати зусилля із запобігання та протидії відмиванню коштів. З тим щоб корумповані посадові особи не могли безкарно виїжджати за кордон, країни "Групи двадцяти" розглянуть питання про розробку спільного механізму відмови у в'їзді та надання притулку в їх юрисдикціях корумпованим посадовим особам і тим, хто дає їм хабарі. З цією метою експерти "Групи двадцяти" вивчать можливість розробки на національному рівні загальних принципів щодо недопущення в'їзду корумпованих посадових осіб з урахуванням існуючої практики і заходів протидії і рекомендують рамки двостороннього співробітництва щодо реалізації цього права.
Для забезпечення повернення доходів від корупції, що зберігаються за кордоном, всі країни "Групи двадцяти" будуть вживати заходів, що стосуються, зокрема, попередження і виявлення випадків перекладу доходів від злочинів; заходів з метою безпосереднього повернення майна; створювати механізми вилучення майна шляхом міжнародного співробітництва у справі відстеження, заморожування і конфіскації активів, вживати заходів в галузі спеціального співробітництва в добровільне розкриття інформації та заходи з метою повернення активів. Для цього країни G20 призначать відповідний орган, відповідальний за задоволення міжнародних запитів про взаємну правову допомогу, що стосуються корупції та повернення активів; створять контактні центри для співпраці у сфері правоохоронної діяльності та міжнародного співробітництва по корупційних справах.
З метою захисту від дискримінації та репресивних заходів щодо осіб, сумлінно повідомляють про передбачувані актах корупції, країни "Групи двадцяти" до кінця 2012 р. приймуть і будуть здійснювати правила щодо захисту таких осіб.
Учасники саміту також зобов'язалися підвищувати сумлінність, транспарентність, підзвітність державного сектору, посилювати роботу з попередження корупції, в тому числі при розпорядженні державними коштами.
При цьому наголошується, що "Група двадцяти" має намір розробити і реалізувати ряд ініціатив, спрямованих на підключення приватного сектора до глобальної боротьби проти корупції.
Антикорупційна робоча група підготує першу оцінну доповідь і представить її на саміті лідерів у Франції.