ua en ru

Країни G20 прийняли комплексний пакет реформ, що стосуються квот і системи управління в МВФ

Країни "великої двадцятки" прийняли рішення щодо комплексного пакету реформ, що стосуються квот і системи управління в Міжнародному валютному фонді (МВФ). Про це йдеться в підсумковій декларації Сеульського саміту "великої двадцятки", повідомляє РБК.
Ці реформи включають перерозподіл на користь динамічно зростаючих країн з ринком, що формується, що розвиваються, та недостатньо представлених країн часткою квот у розмірі понад 6% при збереженні кількості голосів найбідніших країн, роботу за яким країни G20 зобов'язуються завершити до щорічної зустрічі Ради керуючих МВФ в 2012 р.
Прийнято рішення про збільшення квот в 2 рази, з відповідним скороченням обсягу нових угод про позики (МСЗ), після вступу в силу домовленостей про збільшення квот при збереженні відносних часток учасників.
Країни-члени "великої двадцятки" домовилися продовжувати процес, спрямований на збільшення прав голосу і представництва країн з ринками, що формуються і країн, що розвиваються, в тому числі найбідніших країн, шляхом всебічного перегляду формули квот до січня 2013 р., щоб вона краще відображала економічну вагу країн, а також завершення наступного загального перегляду квот до січня 2014 р.
Також прийнято рішення збільшити представництво країн з ринками, що формуються і розвиваються країн у виконавчій раді МВФ за рахунок скорочення двох посад членів ради, займаних європейськими країнами з розвиненою економікою, а також створення можливостей призначення других заступників виконавчого директора для всіх мультістранових дирекцій. Держави-члени вирішили перейти до повністю виборної виконавчої ради. При цьому вони мають намір зберегти розмір ради, який налічує 24 члени, а після завершення 14-го загального перегляду квот переглядати склад ради кожні вісім років.
"У поєднанні з вже прийнятою реформою прав голосу у Світовому банку ці заходи являють собою істотний прогрес у модернізації наших ключових міжнародних фінансових організацій", - говориться в документі. Міністрам фінансів і керуючим центральних банків держав-членів доручено продовжувати працювати над вирішенням усіх питань, що залишилися, реформи системи управління у Світовому банку і МВФ.

G20