ua en ru

Країни єврозони вимагають від Греції письмових гарантій виконання економічних реформ

Країни зони євро вимагають від Греції письмових гарантій того, що вона буде виконувати обіцяні реформи у сфері оздоровлення економіки, перш ніж надати їй черговий транш допомоги, пише Deutsche Welle з посиланням на агентство DAPD. Глава Єврогрупи Жан-клод Юнкер після зустрічі міністрів фінансів держав зони євро в Брюсселі у понеділок ввечері, 7 листопада, заявив, що відповідні гарантії повинні дати обидві великі партії в Греції, які в даний час зайняті формуванням перехідного уряду.
У свою чергу, Оллі Рен - комісар ЄС з фінансів, який курирує питання, пов'язані з єдиною європейською валютою - піддав критиці грецьких політиків за те, що їм треба було так багато часу, щоб зібратися з силами в умовах настільки серйозної кризи. Одночасно він із задоволенням відзначив, що після багатьох місяців розбіжностей політичний клас Греції, нарешті, готовий до співпраці.
За словами Рена, він сподівається, що перехідний уряд в Афінах зробить очікувану від нього заяву вже в найближчі дні та черговий, шостий транш допомоги Греції буде наданий до кінця листопада.
"Ми робимо те, що залежить від нас, того ж самого ми тепер чекаємо від Греції. Я вважаю, що я не єдиний, хто відчув, що одностороннє рішення Афін про проведення референдуму по плану Єврогрупи про порятунок Греції підірвав довіру, - зазначив Рен.
У вівторок, 8 листопада, кабінет міністрів Греції проведе екстрене засідання. Про його порядок денний не повідомляється. Очікується, проте, що за його підсумками колишньому віце-президенту Європейського Центробанку Лукасу Пападемосу буде запропоновано сформувати перехідний уряд Греції, відзначає агентство Reuters.