ua en ru

Країни ЄС узгодили формулювання санкцій проти Росії, список осіб буде готовий до 17 березня, - ЗМІ

Країни Європейського союзу домовилися про конкретних формулюваннях санкцій проти Росії, які будуть включати візові обмеження і заморожування активів осіб, відповідальних за порушення суверенітету України, передає Reuters з посиланням на отриманий чернетку документа, який сьогодні був схвалений всіма 28 членами Євросоюзу.

Країни Європейського союзу домовилися про конкретних формулюваннях санкцій проти Росії, які будуть включати візові обмеження і заморожування активів осіб, відповідальних за порушення суверенітету України, передає Reuters з посиланням на отриману чернетку документа, який сьогодні був схвалений всіма 28 членами Євросоюзу.

Семисторінковий документ детально описує обмежувальні заходи, які будуть введені проти Москви, якщо політичний курс Кремля щодо Кримського півострова не буде змінений найближчим часом і Росія не почне переговори з міжнародними посередниками.

"Держави-члени ЄС повинні прийняти необхідні заходи, щоб перешкодити в'їзду та транзитному переміщенню їх територією осіб, відповідальних за дії, які поставили під сумнів або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України", - йдеться в статті 1 документа.

Стаття 2 стосується активів і наказує, що "всі фонди та економічні ресурси, належать, мають відношення і контрольовані" особами, які відповідальні за дії, що підривають цілісність України, "повинні бути заморожені".

За неофіційними даними, документ був схвалений в ході так званої "процедури мовчання", після того, як жодна з держав ЄС не стала заперечувати проти його формулювань. Остаточно документ повинен бути схвалений на зустрічі міністрів закордонних справ, запланованої на 17 березня, якщо до того часу Росія не зробить кроки по "деескалації" кризи на Україні.

Тим не менш, хоча формулювання санкцій погоджена членами ЄС, список осіб, проти яких можуть бути введені санкції, все ще не визначений. З цього питання представники держав Євросоюзу зустрічалися напередодні. "На мій погляд, це було вкрай детальне обговорення імен", - сказав за підсумками зустрічі один з представників ЄС. "Конкретний перелік поки не готовий, проте до понеділка (17 березня) він буде вже складено", - додав він.

Втім, у додатку до документа про санкції зазначено, що заходи будуть спрямовані проти найближчого оточення Президента Володимира Путіна в силових структурах і військовому істеблішменті, а також проти деяких членів російського парламенту. Представники ЄС дали зрозуміти, що санкції не торкнуться особисто російського Президента і міністра закордонних справ Сергія Лаврова, щоб канал залишався відкритим, щоб уникнути подальшої ескалації конфлікту.

Якщо ж Росія ніяк не відреагує на перший "раунд санкцій", то, згідно із заявою ЄС, можлива підготовка "другого раунду" обмежувальних заходів, які, ймовірно, будуть включати заборону на торгівлю зброєю та заходи, що обмежують торгівлю з Росією.

Євросоюз і США працюють над координацією санкцій і закликають такі країни, як Канада, Японія, Туреччина та Швейцарія, вжити аналогічні заходи щодо Москви для досягнення максимального тиску.