ua en ru

Країни ЄС прийняли рішення про застосування УА з Україною до її офіційної ратифікації

Країни - члени Європейського союзу прийняли рішення про тимчасовое застосування угоди про асоціацію з Україною до його офіційної ратифікації в обсязі більш як на 50%. Про це заявив позафракційний народний депутат Петро Порошенко в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Країни - члени Європейського союзу прийняли рішення про тимчасовое застосування угоди про асоціацію з Україною до її офіційної ратифікації в обсязі більш як на 50%. Про це заявив позафракційний народний депутат Петро Порошенко в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

"Кілька годин тому країни Європейського союзу прийняли рішення через комітет постійних представників цих країн в Брюсселі про обсяг тимчасового застосування угоди про асоціацію до його офіційної ратифікації. І це означає, що угода про вільну торгівлю поглиблену та всеохоплюючу (ЗВТ) до ратифікації, буде застосована більш як на 90%, і угода про асоціацію буде працювати більш як на 50%. У зв'язку з чим я всіх українців і вітаю", - заявив Порошенко.

Глава українського МЗС Леонід Кожара заявив, що Україна щосили бажає широкого застосування УА ще до її ратифікації.

"Активна робота по реалізації окремих положень угоди вже зараз, ще до його підписання дозволить нам нарощувати динаміку позитивних перетворень у процесі її імплементації. Тому українська сторона зацікавлена в якомога ширшому тимчасовому застосуванні угоди відразу після її підписання та ратифікації Верховною Радою України та Європейським парламентом. Така можливість істотно підвищує додану вартість домовленості і не робить її заручником тривалих процедур", - сказав Кожара.

Раніше таку можливість припускав єврокомісар Штефан Фюле.

Київ сподівається підписати угоду під час саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада.

Європейські країни готові підписати УА з Україною за умови, що Київ виконає взяті на себе зобов'язання. Євросоюз не має наміру скорочувати перелік вимог, висунутих Україні для підписання угоди про асоціацію, однак готовий піти на компроміси. Янукович пообіцяв, що Україна виконає всі вимоги.

Угода про асоціацію з Європейським союзом - це угода між Європейським союзом та державою, що не є членом ЄС, яке створює рамки для співробітництва між сторонами. Галузі співробітництва зазвичай зачіпають розвиток політичних, торговельних, соціальних, культурних зв'язків та зміцнення безпеки. Правова база для такої угоди була створена статтею № 217 Договору про функціонування Європейського союзу.

ЄС зазвичай укладає угоди про асоціацію в обмін на зобов'язання проведення політичних, економічних, торгових або судових реформ. В обмін на це асоційована держава може отримати безмитний доступ до деяких або всіх ринках ЄС, ринку сільськогосподарських продуктів і т. д., а також фінансову чи технічну допомогу. Угода про асоціацію може включати в себе угоду про вільну торгівлю між ЄС і третьою країною.

Угода про асоціацію має бути ратифікована усіма державами-членами ЄС.