ua en ru

Фюле допускає набуття чинності угоди про ЗВТ України з ЄС до ратифікації УА

Комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле не виключає тимчасове застосування до України деяких положень угоди про асоціацію (УА), таких як зона вільної торгівлі (ЗВТ), до її ратифікації.

Комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле не виключає тимчасове застосування до України деяких положень угоди про асоціацію (УА), таких як зона вільної торгівлі (ЗВТ), до її ратифікації. Про це Фюле заявив в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

"Щоб почати тимчасове застосування (УА до її ратифікації), потрібно отримати згоду Європарламенту, і ми сподіваємося, що Європарламент прийме таке рішення ще у нинішньому складі - до виборів, які відбудуться в травні. Але насамперед нам потрібно прийняти рішення про те, яка частина угоди буде застосовуватися до завершення процесу ратифікації", - заявив Фюле.

За його словами, дискусія країн-членів ЄС з цього питання все ще триває, але незабаром вони вийдуть на підсумкове рішення.

"Ми пропонуємо включити в нього всі без винятку розділи УА, що стосуються створення глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі (ЗВТ). Предметом дискусії є лише глибина застосування політичної частини упа, і це пов'язано з розподілом повноважень всередині ЄС. Я хочу підкреслити, що питання тимчасового застосування не буде затверджуватися ЄС в односторонньому порядку, адже це наше спільне з Україною угоду. Тому ми, досягнувши згоди всередині ЄС, проведемо консультації з українською стороною, щоб вони вирішили, чи підходить їм цей варіант. Так що в підсумку у обох сторін будуть рівні права при визначенні обсягу тимчасового застосування, і ніхто не зможе вибрати для нього статті, вигідні тільки одній стороні", - повідомив Фюле.

Угодою про ЗВТ передбачається скасування або суттєве зменшення імпортних мит для більш ніж 95% тарифних позицій. Згідно з досягнутими домовленостями, ЄС скасує мита на промислові товари відразу після вступу в силу угоди про ЗВТ, а Україна повинна буде знижувати мита до нульового рівня поступово, що дозволить вітчизняним виробникам підготуватися до посилення конкуренції на внутрішньому ринку.

Київ сподівається підписати угоду під час саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада.

Європейські країни готові підписати УА з Україною за умови, що Київ виконає взяті на себе зобов'язання. Євросоюз не має наміру скорочувати перелік вимог, висунутих Україні для підписання угоди про асоціацію, однак готовий піти на компроміси. Янукович пообіцяв, що Україна виконає всі вимоги.

Угода про асоціацію з Європейським союзом - це угода між Європейським союзом та державою, що не є членом ЄС, яке створює рамки для співробітництва між сторонами. Галузі співробітництва зазвичай зачіпають розвиток політичних, торговельних, соціальних, культурних зв'язків та зміцнення безпеки. Правова база для такої угоди була створена статтею № 217 Договору про функціонування Європейського союзу.

ЄС зазвичай укладає угоди про асоціацію в обмін на зобов'язання проведення політичних, економічних, торгових або судових реформ. В обмін на це асоційована держава може отримати безмитний доступ до деяких або всіх ринках ЄС, ринку сільськогосподарських продуктів і т. д., а також фінансову чи технічну допомогу. Угода про асоціацію може включати в себе угоду про вільну торгівлю між ЄС і третьою країною.

Угода про асоціацію має бути ратифікована усіма державами-членами ЄС.