ua en ru

Країни ЄС попросили Єврокомісію продовжити терміни прикордонного контролю

Країни ЄС попросили Єврокомісію продовжити терміни прикордонного контролю Фото: держсекретар Нідерландів з безпеки та юстиції Клаас Дикхоф

На думку європолітика, крайній термін прикордонного контролю недостатній для врегулювання кризи

Країни-члени Європейського Союзу доручили Єврокомісії підготувати нормативні та практичні рамки, які дозволили б країнам-членам продовжити тимчасовий контроль на кордонах всередині Шенгенської зони довше, ніж на 6 місяців. Про це заявив держсекретар Нідерландів з безпеки та юстиції Клаас Дикхоф на прес-конференції за підсумками першого дня неформальній зустрічі глав МВС країн ЄС в Амстердамі, передає Reuters.

"Той крайній термін, який існує за станом на сьогодні, недостатній для врегулювання кризи. Ось чому країни-члени попросили Єврокомісію підготувати пропозицію про продовження національних заходів, які дійсно необхідні", - сказав він.

Зазначимо, стаття 26 Шенгенського кодексу про кордони передбачає можливість продовження тимчасового контролю всередині кордонів Шенгенської зони після перших шести місяців ще три рази на строк, що не перевищує шести місяців. Це може використовуватися "у виняткових обставин, створюють небезпеку для загального функціонування простору без прикордонного контролю на внутрішніх кордонах".

Нагадаємо, 16 січня Австрія тимчасово приостанавлива дію Шенгенської угоди та впроваджує тотальний контроль на кордоні.