ua en ru

Країни ЄС повинні більше витрачати на оборону і безпеку, - Могеріні

Країни ЄС повинні більше витрачати на оборону і безпеку, - Могеріні Фото: верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні

Такі дії жодним чином не повинні підривати єдність НАТО

Країнам Європейського Союзу потрібно збільшити витрати на сферу оборони та ефективно співпрацювати в цій області. Про це в п'ятницю, 7 жовтня, заявила верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні під час свого візиту до Бухаресту, пишет DW.

За її словами, такі дії жодним чином не повинні підривати єдність НАТО.

"Є необхідність для Європейського Союзу використовувати весь потенціал, який ми маємо щодо співпраці в оборонній сфері", - зазначила Могеріні.

Вона також додала, що сукупні витрати країн-членів ЄС на оборону становлять приблизно половину оборонного бюджету США. Крім того, витрати європейців на ці цілі є менш ефективним.

Могеріні також спростувала існування яких-небудь конкретних домовленостей і намірів створення спільної європейської армії. Вона також нагадала, що вже обговорювала це питання з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом.

У той же час вона заявила, що представники країн-членів ЄС в найближчі два місяці будуть розглядати питання поліпшення ситуації з безпекою, що піде на користь "європейській безпеці (...) і зміцненню НАТО".

Нагадаємо, Могеріні назвала доповідь по катастрофі MH17 "важливим поступом".