ua en ru

Країни-члени ОДКБ будуть виступати з єдиних позицій по ряду важливих міжнародних проблем, - джерело

Росія робить нову спробу поглиблення інтеграційних процесів на пострадянському просторі та посилення впливу Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) - військово-політичного блоку, яким курує країна, пише "Комерсант". Як стало відомо виданню, в майбутньому організацію країни, які входять в організацію, (РФ, Вірменія, Білорусія, Казахстан, Киргизія, Таджикистан і Узбекистан) будуть набагато тісніше координувати свої зовнішньополітичні зусилля і виступати з єдиних позицій по ряду важливих міжнародних проблем. За задумом Москви це буде сприяти поглибленню інтеграції на пострадянському просторі і додасть ОДКБ більшу вагу на світовій арені.
Завдання зближення зовнішньополітичних позицій країн ОДКБ було поставлено ​​на неформальному саміті організації в Астані 12-13 серпня. За даними видання, робота над письмовим оформленням цього рішення була завершена в рекордно короткі терміни. Вже 26 вересня міністрам закордонних справ держав-членів блоку, що зустрівся на "полях" Генасамблеї ООН в Нью-Йорку, був представлений перший варіант так званих колективних вказівок.
Мова йде про дев'ятисторінковий документ, що містить перелік зовнішньополітичних тем, за якими країни ОДКБ будуть, за словами джерела видання в цій організації, "говорити одним голосом, як це роблять, наприклад, НАТО, ЄС та інші впливові міжнародні організації". "Колективні вказівки - це важливий інструмент визначення наших спільних магістральних орієнтирів у сфері зовнішньої політики", - прокоментував нову ініціативу повпред РФ при ОДКБ Ігор Лякін-Фролов.
За даними видання, документ охоплює такі теми, як протидія фальсифікації історії (в першу чергу історії Другої світової війни), міжнародна безпека та роззброєння, протиракетна оборона, взаємодія ОДКБ з ОБСЄ і НАТО, ситуація в Афганістані, боротьба з міжнародним тероризмом, наркотиками і оргзлочинністю , права людини. Країни блоку виступатимуть із спільними заявами та погоджувати свої позиції з цих питань в таких структурах, як ООН, ОБСЄ, та інших міжнародних майданчиках.
На Генасамблеї ООН вони вже виступили зі спільною заявою з міжнародної безпеки і роззброєння, а наступна декларація може бути, за даними видання, присвячена конвенції з бактеріологічної зброї або афганському транзиту. Втім, деякі партнери РФ по ОДКБ пропонують інші теми. Так, Білорусія, за даними співрозмовника видання в Мінську, наполягає на першочерговості спільної заяви з прав людини і неприпустимість "санкційного мислення".
Поряд з іншими заходами щодо реформи ОДКБ нова ініціатива повинна, за словами Лякіна-Фролова, "зробити ОДКБ зримою і значимою міжнародною структурою з серйозною військово-політичним вагою, до якої прислухалися б у світі".
Схиляючи партнерів по ОДКБ виступати єдиним фронтом, Росія не в останню чергу сподівається на визнання ролі цієї організації з боку НАТО. "Вони багато втрачають через небажання зближуватися з нами, особливо у світлі наміченого на 2014 рік початку виведення Міжнародних сил сприяння безпеці (ISAF) з Афганістану. Ми готові до співпраці з альянсом, але вашингтонський обком проти", - нарікає Лякін-Фролов.
Про позицію "вашингтонського обкому" наочно свідчить телеграма з дипломатичного архіву WikiLeaks. У депеші, відправленої до Вашингтона представником США в НАТО Іво Далдером 10 вересня 2009 р., говориться, що "було б контрпродуктивно для альянсу зав'язувати зв'язку з ОДКБ - організацією, створеною з ініціативи Москви для протидії потенційному впливу НАТО і США на пострадянському просторі". "ОДКБ показала себе неефективною в більшості сфер діяльності і виявилася політично розколотою. Зв'язки НАТО з ОДКБ могли б надати більшу легітимність того, що може бути в'янучої організацією", - попереджає посол Далдер.
Розбіжності в ОДКБ з тих пір нікуди не зникли. За даними видання, Узбекистан відмовився підписувати "колективні вказівки", залишивши за собою право приймати рішення по кожному окремому випадку спільних зовнішньополітичних дій в рамках блоку. Мабуть, через таку позицію Ташкента глава головуючої в ОДКБ Білорусії Олександр Лукашенко на Парламентській асамблеї блоку, що відбулася наприкінці жовтня в Мінську, навіть заявив, що Узбекистану не місце в цій організації. "Я недавно направив Президенту Росії свої міркування. Нам треба приймати рішення по Україні, тому що потрійна гра, яку веде Узбекистан, не дозволяє йому перебувати в ОДКБ!" - обурився Лукашенко.
У НАТО в реальність реформування ОДКБ не вірять. "Для нас це поки не більш ніж патронована Росією віртуальна організація, позбавлена ​​практичного сенсу і політичного стрижня. Не думаю, що якісь вказівки зроблять цю структуру більш консолідованою", - заявило високопоставлене джерело в силовому відомстві однієї з країн-членів НАТО. А дипломат з іншої країни альянсу, який побажав залишитися анонімним, додав: "Навіщо нам співпраця з ОДКБ, якщо ми і так прекрасно спілкуємося з вхідними в неї країнами".
Проте в ОДКБ намагаються мислити позитивно. "Якщо організація стане більш діяльною, результативною та оперативною, НАТО буде змушене рахуватися з нею, - упевнений Ігор Лякін-Фролов. - Робота над підвищенням ефективності ОДКБ ведеться дуже активно. Головне, щоб поставлений керівництвом імпульс не загубився в міру проходження питань вниз, як це часто у нас буває".
Реалізація "колективних вказівок" на практиці стане, за інформацією видання, однією з тем грудневого саміту ОДКБ.