ua en ru

Країни БРІКС висловили стурбованість повільним ходом реформи МВФ

Країни БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР) висловлюють стурбованість повільним ходом реформи Міжнародного валютного фонду (МВФ). Про це йдеться в чернетці спільної заяви, яку буде опубліковано після закінчення 4-го саміту БРІКС, що проходить в Нью-Делі. За підсумками саміту лідери БРІКС також закличуть до прозорих виборів нового глави Світового банку, передає Reuters з посиланням на проект комюніке.

Країни БРІКС переконані в назрілій необхідності реформувати систему управління МВФ відповідно до нових глобальними реалій - зростаючим економічним і політичним впливом держав, що розвиваються. Діюча структура квот і голосів у МВФ, як і раніше відводить вирішальну роль Сполученим Штатам, Європі і в меншій мірі Японії.

В економічній частині документа міститься заклик до індустріально розвинених країн уникати дій, які призводять до надлишку ліквідності у світовій фінансовій системі. Такі країни, як Бразилія і Китай, часто критикують надм'яку грошово-кредитну політику США, "розігріваючу" економіки країн, що розвиваються.

Крім того, лідери БРІКС заявлять, що іранська ядерна проблема повинна бути вирішена дипломатичним шляхом, ні в якому разі не можна допустити ескалації конфлікту. У проекті декларації БРІКС за Іраном визнається право на "мирний атом".

В Делійському саміті БРІКС беруть участь Президенти Бразилії, Росії, ПАР Ділма Руссеф, Дмитро Медведєв і Джейкоб Зума, прем'єр-міністр Індії Манмохан Сінгх і голова КНР Ху Цзіньтао. На порядку денному - створення банку розвитку БРІКС, реформи багатосторонніх міжнародних інститутів, включаючи Раду Безпеки ООН, ситуація в Сирії і ядерна проблема Ірану.

Раніше повідомлялося, що країни БРІКС виступають за збільшення розмірів МВФ. Таким чином, вони можуть посилити свій вплив у структурі фонду. Експерти відзначали, що розвинені країни не підуть на такий крок.