ua en ru

Країни БРІК не зможуть забезпечити підйом світової економіки

Незважаючи на активний економічний ріст, країни БРІК не зможуть забезпечити підйом світової економіки. Зниження попиту і підвищення облікових ставок негативно впливають на бізнес міжнародних компаній, які зробили ставку на ринки, що розвиваються, стверджує Bloomberg.
Індекс Goldman Sachs's BRICs Sales, в який входить 50 міжнародних компаній, активно присутніх в країнах БРІК, з кінця липня по 30 серпня впав на 8,7%. Індекс MSCI Emerging Markets Index упав за цей же період на 11%. Як свідчать дані, зібрані Bloomberg, багато компаній постраждали від падіння прибутку і виторгу в країнах, що розвиваються. Так, виробник побутової техніки Whirlpool, близько третини виторгу якого припадає на Азію, у другому кварталі продемонстрував зниження операційного прибутку в Азії на 92%, тоді як в інших регіонах справи йшли не настільки погано. Прибуток латиноамериканських і азіатських підрозділів Citigroup впав на 14% у другому кварталі. Виробник косметики Avon, 74% бізнесу якого зосереджено в країнах, що розвиваються, завершив цей же період зі зниженням виручки в Азії на 4,5%.
На думку аналітиків, економіка країн, що розвиваються, на яку ще недавно покладав надії весь світ, уповільнює обороти. У Росії індекс ділової активності, за даними HSBC, в серпні залишився як і раніше на рівні трохи нижче 50 пунктів. Після того як ВВП зріс у першому півріччі всього на 3,7%, Мінекономрозвитку знизило прогноз на 2011 рік з 4,2 до 4,1%. Прогноз за темпами зростання промисловості був скоректований з 5,4 до 4,8%.
За даними HSBC, число нових експортних замовлень в Китаї в серпні помітно знизилася в порівнянні з липнем, що є поганим знаком для економіки, сильно залежною від експорту. Крім того, на відміну від розвинених країн, що підтримують м'яку монетарну політику, ЦБ Китаю тричі за цей рік підвищував основну облікову ставку. Аналогічні кроки зробила і монетарна влада Індії. Більше того, на думку аналітиків Deloitte, зростання ставок продовжиться і далі. Виняток може скласти лише Бразилія, яка на цьому тижні, навпаки, була змушена знизити процентні ставки, щоб підтримати економіку. У цій країні PMI впав у серпні до мінімуму за 29 місяців - до 46 пунктів, помітно скоротилася і кількість нових замовлень. А безробіття, навпаки, різко зросло.