ua en ru

Країнам-членам ЄС заборонено вести сепаратні переговори по Brexit з Британією

Країнам-членам ЄС заборонено вести сепаратні переговори по Brexit з Британією Фото: країнам-членам ЄС заборонено вести сепаратні переговори по Brexit з Британією

ЄС готовий почати працювати над торговельною угодою з Великобританією

Спеціальний саміт Європейського союзу ухвалив, що переговори про вихід Великобританії з ЄС будуть проходити "в умовах прозорості", а також виключив проведення сепаратних переговорів з країнами-членами ЄС з Лондоном. Про це йдеться в ухваленій у суботу, 29 квітня, на саміті ЄС Рекомендації Ради Європи (стаття 50) для переговорів з Brexit.

"Союз буде підходити до переговорів з єдиними позиціями і буде взаємодіяти зі Сполученим Королівством виключно по каналах, викладених у цих керівних принципах і в директивах переговорів. Щоб не підривати позиції Союзу, не буде ніяких окремих переговорів між окремими державами-членами та Сполученим Королівством з питань, що стосуються виведення Сполученого Королівства з Союзу", - йдеться в документі.

Також, згідно з документом, ЄС готовий почати працювати над торговельною угодою з Великобританією, уклавши її тільки після того, як країна завершить вихід з союзу.

"Ґрунтуючись на інтересах Союзу, Європейська рада готова почати роботу над торговельною угодою, яку буде прийнято після того, як Сполучене Королівство перестане бути державою-членом ЄС", - повідомляється в документі.

Особливим акцентом документа став захист прав громадян, на чиї життя вплинув вихід Британії зі складу ЄС.

"Узгодження взаємних гарантій, щоб захистити статус і права громадян ЄС і Великобританії, на підставі норм Євросоюзу, діючих на момент виходу Сполученого Королівства з ЄС, стане першочерговим завданням для переговорів. Такі гарантії повинні бути ефективними, такими, що підлягають виконанню, недискримінаційними і всеосяжними, включно з правом на отримання постійного місця проживання після безперервного п'ятирічного правового проживання", - йдеться в тексті документа.

Тим не менш, в документі говориться про можливість провалу переговорів і про готовність ЄС впорається з такою ситуацією, у разі її виникнення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в ході спеціального саміту за участі 27 лідерів Європейського союзу були затверджені головні принципи переговорів про вихід Великобританії з Європейського союзу.