ua en ru

Страховому ринку України запропоновано працювати за системою оподаткування, аналогів якої немає в жодній країні світу, - ЛСОУ

Страховому ринку України запропоновано працювати за системою оподаткування, аналогів якої немає в жодній країні світу. Так президент Ліги страхових організацій України Наталія Гудима прокоментувала урядовий проект Податкового кодексу.

«У проекті кодексу відсутні найважливіші складові доходів і витрат страхової діяльності, без яких ринок страхування просто перестане існувати», - відзначила вона.

ЛСОУ упевнена, що капіталізація страховика безпосередньо залежить від сформованих резервів, оскільки ці два поняття нерозривно зв'язані між собою. «У всьому світі страхова компанія спочатку формує страхові резерви на певний термін, а коли дані засоби звільняються зі страхових резервів, саме в цей момент вони і потрапляють під оподаткування», - аргументувала позицію організації Н.Гудима. Тим часом, згідно з проектом, при формуванні загальної системи оподаткування, у витратну частину не враховуються ніякі види страхових резервів, тобто, страхові резерви - гроші страхувальників взагалі не відносяться на валові витрати і оподатковуються за загальною ставкою, відзначила експерт.

На думку ЛСОУ, ще одним важливим упущенням проекту Податкового кодексу є необгрунтовані 20%-ні обмеження витрат страховика, пов'язаних з продажем страхових полісів, при чому проект кодексу передбачає включення у затрати витрат на збут в повному обсязі у будь-якого підприємства, окрім страховика.

Н.Гудима відзначила, що проект Податкового кодексу істотно розширює базу оподаткування страховиків. За її словами, з такою базою, запропонований податок можна порівняти з оподаткуванням страхової діяльності з валового доходу зі ставкою 25%.

Крім цього, президент ЛСОУ висловила упевненість, що ухвалення проекту кодексу, запропонованого Кабміном, приведе до відтоку іноземних інвестицій, що працюють на страховому ринку. За її словами даний нормативний документ передбачає механізм оподаткування, який є несприятливим для інвестування коштів у вітчизняний ринок страхування.