ua en ru

У столиці Естонії відкрили пам'ятник жертвам комуністичного режиму

У столиці Естонії відкрили пам'ятник жертвам комуністичного режиму Фото: пам'ятник в Талліні (Прійт Мюрк/ERR)

На пам'ятнику вибито імена понад 22 тис. естонців, загиблих в результаті дій радянської влади

Влада Естонії відкрила в Талліні меморіал, присвячений пам'яті жертв комуністичного режиму. Про це повідомляє ERR.

На пам'ятнику вибито імена понад 22 тис. естонців, загиблих в результаті дій радянської влади. Він знаходиться в тому ж районі столиці, де стоїть пам'ятник радянським морякам, щодо якого вирішується питання демонтажу.

На відкриття меморіалу були запрошені понад 500 репресованих комуністичним режимом та їх рідні.

Як зазначив керівник зі зв'язків з громадськістю Інституту історичної пам'яті Естонії Сергій Метлєв, за різними підрахунками, понад 75 тис. жителів Естонії різних національностей "постраждали від червоного режиму". Також додав, що за 27 років незалежності країни в Естонії ще не було відкрито жодного великого монумента жертвам радянської влади.

Частиною меморіалу є і пам'ятник офіцерам Естонії, які стали жертвами комуністичного терору, до якого поклав вінок командувач Силами оборони Естонії генерал Ріхо Терас.

Нагадаємо, У парламенті Литви 1 серпня 2018 представили проект закону, яким Литовська комуністична партія визнається злочинною організацією. У парламенті Литви нагадали, що в червні 2017 року була прийнята резолюція, яка закликала уряд підготувати відповідний законопроект. Однак досі такого документа представлено не було.