ua en ru

У столичному сміттєспалювальному заводі "Енергія" зацікавлені три інвестори

У столичному сміттєспалювальному заводі "Енергія" зацікавлені три інвестори Фото: Рена Назарова

У Київраді заговорили про повернення заводу "Енергія" в держвласність

Три інвестори виявили інтерес до столичного сміттєспалювального заводу "Енергія". Про це сьогодні в ході виїзного засідання робочої групи щодо діяльності сміттєспалювального заводу "Енергія" повідомила депутат Київради Рена Назарова, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні є три претенденти, які озвучили свою готовність інвестувати в завод (сміттєспалювальний завод "Енергія", - ред.)", - cказала Назарова. Але, за її словами, немає механізму для інвестування підприємства, яке перебуває у приватних руках.

Депутат висловила думку про повернення заводу "Енергія" в державну власність.

Своєю чергою, виконавчий директор ПАТ "Київенерго" Юрій Магера заявив, що після того, як завод був переданий під управління "Київенерго", він став беззбитковим.

Також Магера зазначив, що представники "Київенерго" зустрічалися з потенційними інвесторами, і задався запитанням, чому не розглядаються можливості інвестування в будівництво нових заводів: "Ми зустрічалися з низкою тих інвесторів, які зверталися в Київське інвестиційне агентство... насправді ми не можемо зрозуміти того технічного рішення, яке нам пропонують, чому не розглядаються нові майданчики будівництва заводу?"

При цьому, за словами Магери, "Київенерго" має намір підвищити продуктивність заводу "Енергія". "Із цього року, з липня ми вже приступаємо до реконструкції та модернізації котла, якому близько 20 років. Цільове наше завдання - це підвищення його продуктивності як мінімум на 15-20%", - сказав він.

Наступного року, за словами Магери, планується модернізація другого котла. Він додав, що робота заводу значно скорочує споживання газу. "Даний проект (завод "Енергія", - ред.) дозволяє Києву економити до 15 млн куб. м газу", - сказав Магера.

Зазначимо, що сміттєспалювальний завод був переданий під управління ПАТ "Київенерго" у 2001 році. За словами директора сміттєспалювального заводу "Енергія" Сергій Крикуна, на даний момент підприємство завантажене по максимуму і забезпечує гарячою водою 250 об'єктів госпдіяльності Києва, з яких 200 - житлові будинки.

Нагадаємо, у Київській обл. побудують три сміттєпереробних заводи.