ua en ru

Вартість виконання директиви ЄС про обмеження викидів забруднюючих повітря речовин для України може складати до 16-17 млрд дол., - експерт

Вартість виконання директиви № 2001/80/ЄС Європейського парламенту та Ради "Про обмеження викидів деяких забруднюючих повітря речовин від великих установок спалювання"складає до 16-17 млрд дол. Про це повідомив під час круглого столу присвяченого готовності України до інтеграції у Європейське енергетичне співтовариство генеральний директор ДП "Регіональні електричні мережі", керівник проекту Міжнародний центр політичних досліджень Ігор Богатирьов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна має програму підготовки та проведення моніторингу високозабруднюючих підприємств, вартість яких вона сплачує. Однак між даними існують великі розбіжності. Ці дані, які надають самі підприємства по лабораторним дослідженням, які також проводять самі, а також по дослідженням, які проводить держава. Одна з найбільших проблем виконання директиви 80 є те, що екологізація теплоенергетики має досить високу загальну вартість: так по даним інституту енергетики Національної академії наук ця вартість складає від 16-17 млрд дол., за даними НАК "ЕКУ" - від 4 -7 млрд дол., за даними Донбаської паливно-енергетичної компанії модернізація підприємств складає 3-4 млрд дол.", - сказав І.Богатирьов.
Він зазначив, що забезпечення вартості енергетики потребує фактично коштів державного фінансування, а також залучення екологічного аудиту та лабораторних досліджень: "Інвестиційні потреби галузі, а це декілька міліардів доларів, можуть призвести до підвищення тарифів на електроенергію. Крім того, поліпшення якості вугілля також вимагає додаткових витрат".
І.Богатирьов додав, що наслідки затягування вирішення екологічних проблем призводять до суттєвих негативних наслідків: "Через шкідливі відходи в Україні щорічно помирає 30 тис. осіб".