ua en ru

Вартість "вугільної" електроенергії наблизилася до цін з поновлюваних джерел, - Григоровський

Вартість "вугільної" електроенергії наблизилася до цін з поновлюваних джерел, - Григоровський Фото: Віталій Григоровський (по центру)

Григоровський висловив стурбованість перспективами розвитку теплової генерації України

Вартість "вугільної" електроенергії наблизилася до цін електроенергії з відновлюваних джерел. Про це заявив президент Асоціації операторів розподільних електричних мереж, голова комісії Громадської ради з питань теплової енергетики Віталій Григоровський, повідомляє його прес-служба.

Наголошується, що 30 травня 2017 року члени Громадської ради при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України провели виїзне засідання, розглянувши питання про поточний технічний стан об'єктів теплової генерації та перспективи її розвитку.

alt

Зокрема, директор станції Павло Кравець поінформував, що Трипільська ТЕС буде готова до осінньо-зимового періоду. Вже йдуть приготування до завантаження палива. Основна проблема, за його словами, це закупівля і поставка вугілля.

"Шахтарі пообіцяли видобути 1,2 млн тонн вугілля. Хоча тільки для однієї Вуглегірської ТЕС необхідно 1,7 млн тонн", – сказав Кравець.

Стурбованість нинішнім технічним станом і перспективами розвитку теплової генерації України висловив Віталій Григоровський.

"Середньозважений тариф для теплової генерації в квітні 2017 року склав 1,92 грн за 1 кВт.ч. Це вже можна порівняти з ціною 1 кВт.год електроенергії, виробленої на вітряних станціях. При середній вартості електроенергії, виробленої з енергії вітру, 3,25 грн, є станції, на яких ціна становить 1,86 грн. Враховуючи високу частку обсягів виробництва теплової електроенергії на тлі множинних проблем теплової генерації, включаючи горезвісну формулу "Роттердам плюс", все це обертається зростанням ринкової ціни електроенергії в Україні", – зазначив Григоровський.

Проблема посилюється відсутністю у профільних міністерств хоча б приблизних прогнозів структури та обсягів української економіки.

"За останні 5 років обсяги споживання електроенергії знизилися на 20%. По промисловості показник ще вищий – 32%. Під загрозою зникнення знаходяться гірничо-металургійний комплекс і хімічна промисловість. Однак замість серйозного аналізу проблем і вироблення відповідних прогнозів структури генерації проект Енергетичної стратегії до 2035 року передбачає продовження термінів експлуатації 9 ГВт встановлених потужностей ТЕС і нарощування обсягів виробництва електроенергії на ТЕС та ТЕЦ з 51 до 63 млрд кВт.год. При цьому частка вугілля в балансі первинного споживання енергії повинна скоротитися – з 30% у 2015 році до 12,5% в 2035 році. Яким чином можна цього досягти – незрозуміло", – констатував Григоровський.

Він зазначив, що тим часом Європа активно згортає виробництво "вугільної" енергії, заміщаючи її нарощуванням обсяги виробництва електроенергії з поновлюваних джерел.

"До 2050 року ЄС передбачає довести виробництво електроенергії з поновлюваних джерел до 100%". Україні слід створити законодавчі стимули для розвитку відновлюваних джерел і модернізації енергетичної інфраструктури", - упевнений він.

"Один з можливих виходів – будівництво парогазових установок, у тому числі як потужностей, що маневрують. Разом з тим потрібна докорінна модернізація розподільних мереж. Сьогодні це вкрай важко через відсутність необхідних умов для інвестування, неоптимальної структури тарифу і т. д.", – вважає Григоровський.