ua en ru

Вартість реєстрації права на нерухомість при купівлі-продажу залежить від розцінок нотаріуса, - реєстраційна служба

Деякі нотаріуси завищують плату за оформлення угоди купівлі-продажу нерухомості, всі інші суми які повинен сплатити як покупець, так і продавець фіксовані і не перевищують 120 грн. за довідку. Про це в ході онлайн-конференції в РБК-Україна заявив директор департаменту державної реєстрації прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби України Валерій Ковальов.

"Зараз нотаріус наділений правом державного реєстратора, він виступає спочатку як реєстратор, потім як нотаріус, оформляючи угоду купівлі-продажу нерухомості, а потім знову як державний реєстратор ... тому на ціну, яку платять учасники угоди, це не впливає. Просто людина все робить в одного нотаріуса. Не треба окремо йти до державного реєстратора. Він платить 120 гривень за надання витягу з Єдиного реєстру прав на нерухомість, 119 грн держмита. Це платить продавець. Після цього оформляється угода купівлі-продажу, там 68 грн плати за користуванням реєстром і 120 грн за надання витягу. Тут нотаріусу оплачуються послуги, його робота і послуги - це 500 - 700 грн, і потім знову ж - плата 119 грн держмита, вже платить покупець і 120 грн за виписку з реєстру. Виходить близько 1 тис. 200 грн - 1тис. 300 грн. Нотаріуси деякі завищують вартість самої угоди. Тут (порядок оплати виписок і держмита) усе фіксовано", - заявив Ковальов.

Читайте також: В Україні з 2014 р. скоротиться строк розгляду документів при реєстрації прав на нерухомість з 14 до 5 днів.