ua en ru

Вартість побудови квадратного метра житла в Києві складає не менше 400 дол, - Парцхаладзе

Вартість побудови квадратного метра житла в Києве становить не менше 400 дол. Про це РБК-Україна розповів голова ради директорів Конфедерації будівельників України, депутат Київради Лев Парцхаладзе.

"Якщо враховувати ціну будмонтажу в Києві, тобто тільки щоб зібрати так звану коробку... то в Києві (квадратний метр) обійдеться в 600 дол., допустимо. І те, якого рівня... Багато чого залежить від якості, поверховості, навантажень. Хоча питання про вартість квадратного метра житла воно саме по собі не зовсім коректне. В центрі міста собівартість житла в Києві може складе і 2 тис дол.", - сказав Парцхаладзе.

За його словами, сьогодні вартість житла залежить від вартості комунікацій.

"Вартість (квадратного метра житла) дуже залежить від комунікацій. А комунікації сьогодні менше ніж за 100-150 дол. (за квадратний метр) не підведеш. Але є й інша арифметика. Припустимо, ти взяв 10 га, тобі необхідно через 10 км вести газ, воду світло. І якщо ти підрахуєш, площа собівартості - це може і в 70 дол. вилитися, якщо ти будуєш один будинок, а ти за комунікації витратив 10 млн, то зрозуміло, що він не окупиться... Все залежить від технологій. Сьогодні можна і метр квадратний побудувати за 350-400 дол.", - додав він.

На уточнююче питання, який на сьогоднішній день мінімальний поріг вартості одного квадратного метра житла, якщо говорити саме про квартиру, Парцхаладзе відповів: "Нижче 400 дол. дуже складно вести мову. Це мінімальний поріг".

Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні з травня поточного року запрацює програма іпотечного кредитування "Доступне житло".