ua en ru

Вартість відстрочки для Греції при перепрофілюванні держборгу буде незначною, - експерти

Вартість відстрочки для Греції при перепрофілюванні держборгу буде досить мала і європейські банки можуть піти на це, з тим щоб провести перерозподіл своїх активів і знизити свою залежність від Греції, вважає експерт Capital Economics Бен Мей, передає РБК daily.

«Правда, незрозуміло, яким чином політики збираються вмовити кредиторів погодитися на «м'яку реструктуризацію» подібного роду. Поки рано говорити про те, яку тактику оберуть уряду, щоб переконати кредиторів почекати ще», - зазначив він.

У свою чергу, економіст IHS Global Insight Дієго Іскаро вважає, що всі грецькі кредитори погодяться на відстрочку. «Приватні власники держбондів підуть на збільшення терміну з виплат, якщо будуть впевнені, що це підвищить їх шанси отримати кошти назад. У той же час запропонована відстрочка, за яку виступає і Європейський Центробанк, не вирішить проблеми країни, якій вже в наступному році потрібно буде повернути 25-30 млрд євро», - зазначив він.

Однак, на думку експерта, Греції не вдасться уникнути реструктуризації держборгу. «Можливо, перепрофілювання боргу відстрочить реструктуризацію. Однак з урахуванням високого рівня боргу, який, як очікується, перевищить цього року 150% ВВП, а також слабких економічних перспектив навряд чи Греція зможе уникнути реструктуризації, що обернеться великими втратами для приватних кредиторів», - прогнозує він.