ua en ru

Степанов виступає за знесення об'єктів самовільної забудови в Одеській області

Степанов виступає за знесення об'єктів самовільної забудови в Одеській області Фото: Максим Степанов

За його словами, Одеська ОДА знайде механізм для вирішення ситуації з самобудами в регіоні

Об'єкти самовільного будівництва в Одеській області, особливо в прибережній зоні, потрібно зносити, і влада області знайде дієвий законний механізм для вирішення цього питання. Про це заявив голова облдержадміністрації Максим Степанов, передає прес-служба відомства.

Наголошується, що за останні півроку обласний департамент державної архітектурно-будівельної інспекції провів більше 600 перевірок об'єктів. Майже дві третини споруд побудовані з порушеннями.

За словами експертів, як правило, дуже складно знайти власника об'єкта і зобов'язати його за власні кошти знести будівлю, а самі перевірки можна ініціювати тільки у зв'язку з відповідною скаргою. У результаті за час незалежності в Одеській області об'єкти самовільного будівництва практично не зносилися.

"Ми бачимо недосконалість законодавства, і мій обов'язок надати зміни в закон або нормативно-правові акти, щоб цей процес максимально спростити. У нас забудова, особливо в прибережній зоні, катастрофічна. Я думаю, що там, де немає власника, якщо він ховається, але будівництво триває, то треба брати і зносити", - заявив Степанов.

Степанов вже доручив зібрати всі відповідні матеріали про незаконні об'єкти, особливо на узбережжі, і подати скаргу в ДАБК (Державна архітектурно-будівельна інспекція), щоб провести перевірки, а також розробити альтернативний механізм демонтажу. Адже головна проблема - за чий рахунок проводити знесення, зазначив Степанов.

"Виникає відразу питання: хто саме буде це зносити. Зараз будемо вирішувати. Я прихильник того, щоб це набуло системного характеру, щоб припинилася забудова прибережної зони, і щоб ми розібралися з тим, що вже побудовано. Я думаю, ми знайдемо дієвий механізм", - зазначив голова ОДА.