ua en ru

Степанов реформує систему екстреної допомоги за американською моделлю

Степанов реформує систему екстреної допомоги за американською моделлю Фото: Максим Степанов (facebook.comStepanovMV)

Степанов пропонує Кабміну запустити відповідний пілотний проект

Голова Одеської обласної державної (ОДА) адміністрації Максим Степанов має намір реформувати систему екстреної медичної допомоги – за зразок взяли американську модель, яка довела свою ефективність. Про це повідомляє прес-служба Степанова.

Зокрема, Степанов пропонує Кабміну запустити пілотний проект з реформування системи екстреної допомоги на території Одеської області. Далі – досвід готові передати й іншим регіонам країни.

Пропонована модель вже апробована і відпрацьована в Окнянском районі Одеської області. Саме там, в кінці минулого року, президентом Петром Порошенком був підписані ключові закони про реформу медицини, що дозволило повноцінно запустити проект. В результаті, в Окнянській ЦРЛ прийняли вже в два рази більше пацієнтів, ніж було раніше в такі ж терміни. У свою чергу, т. зв. "emergency department" обслужив вже понад 800 людей.

Степанов також відзвітував про успішне застосування телемедицини. За його словами, це дозволило лікарям у Вікнах консультуватися з кращими фахівцями регіону. З кінця грудня провели понад 150 таких відеоконференцій.

"У пацієнтів просто відпала потреба їхати на лікування в інші райони або в Одесу. Все можна зробити тут, у Окнах. На жаль, в Україні немає єдиної системи швидкої допомоги на догоспітальному етапі. Одиниці лікарень можуть надавати якісне лікування 24/7. Вважаю, що ми зобов'язані створити умови для одержання швидкої і якісної допомоги, незалежно від місця проживання. Розвиток екстреної медичної допомоги в Україні - це питання національної безпеки", — каже Степанов.

Голова ОДА хоче об'єднати в одну систему екстрену медичну допомогу та відділення невідкладної допомоги в районних ЦРЛ області.

"Наш регіон — найбільший в Україні. По його території проходять чотири траси державного і міжнародного значення. Щорічно відбуваються десятки резонансних аварій. Це зобов'язує екстрені служби завжди бути готовими до надання допомоги. Крім того, в області вже створена Єдина диспетчерська служба швидкої допомоги. Все це створить ідеальні умови для нашого пілотного проекту", — впевнений Степанов.

Пілотний проект направили в Кабмін. Передбачається, що фінансування на реалізацію буде надходити з обласного та державного бюджетів.