ua en ru

Стало відомо, яких продуктів торкнуться санкції РФ проти Туреччини

Стало відомо, яких продуктів торкнуться санкції РФ проти Туреччини Фото: президент РФ Володимир Путін

При цьому уряд РФ обмежить санкції проти Туреччини через прийдешні свята

Став відомий попередній список продуктів, яких торкнуться санкції Росії проти Туреччини. Список надало виданню "Известия" джерело, близьке до Міністерства сільського господарства Росії.

Так, російський уряд готовий заборонити турецькі постачання охолодженого і замороженого м'яса великої рогатої худоби, м'ясо і харчові субпродукти домашньої птиці, м'ясо солоне, в розсолі, сушене чи копчене м'ясо, молоко і молочну продукцію, включаючи сир і сир, а також безлактозну продукцію, всю рибу (в тому числі морепродукти - молюсків і ракоподібних), горіхи і фрукти, овочі (у тому числі їстівні коренеплоди і бульбоплоди), ягоди та зелень.

"Необхідно забезпечити заміну турецьких поставок - це реально. По-перше, ми змогли дуже швидко збільшити власне аграрне виробництво - західні санкції допомогли. До того ж за цей рік ми багато чого зробили для розширення географії поставок. Система забезпечення населення продовольством стала більш гнучкою і в той же час більш стійкою", - прокоментували список в Россільгоспнагляді.

Як повідомив "Відомостям" високопоставлений чиновник, уряд буде "обережно" обмежувати ввезення продуктів з Туреччини, враховуючи прийдешні свята.

Віце-прем'єр-міністр РФ Ігор Шувалов має намір, за словами джерела видання, діяти прагматично, щоб застрахувати пропозиції щодо санкцій від наслідків, які можуть зашкодити російській економіці.

Співробітник Мінсільгоспу зазначив, що відомство пропонувало не вводити ембарго на ввезення турецької продукції, а обмеження. Мова йде про посилення фітосанітарного та ветеринарного контролю по лінії Росспоживнагляду.

За словами заступника начальника Центру економічного прогнозування Газпромбанку Дар'ї Снітко, замінити турецьку продукцію реально за рахунок Азербайджану та Ізраїлю. Однак, за її словами, це "призведе до зростання закупівельних цін".

Нагадаємо, заступник міністра економічного розвитку РФ Олег Фомічов заявив, що ціни на продукти в Росії можуть вирости, якщо не вдасться швидко замінити відповідний імпорт з Туреччини.