ua en ru

Стали відомі подробиці про затриманого в Німеччині екс-депутата Ради

Стали відомі подробиці про затриманого в Німеччині екс-депутата Ради Ілюстративне фото: Дмитро Крючков (wanted.mvs.gov.ua)

Крючков звинувачується у виведенні коштів з компанії "Запоріжжяобленерго"

Підозрюваний у розкраданні сотень мільйонів гривень "Запоріжжяобленерго" екс-депутат Верховної ради України Дмитро Крючков утримується під вартою в Баварії (Німеччина). Про це повідомляє DW.

Як відомо, Крючков близько року переховувався від правоохоронних органів України, однак у квітні на в'їзді в Австрію його зупинили для перевірки документів німецькі правоохоронці.

Затримання Крючкова сталося ще 14 квітня. Замість Зальцбурга німецькі правоохоронці доставили українця в суд прикордонного містечка Розенгайм для обрання запобіжного заходу. З тих пір він перебуває під вартою. Німецькі правоохоронці подали у Вищий земельний суд Мюнхена запит на арешт до того часу, поки з України надійдуть документи на екстрадицію.

Так, у 28-річному віці Крючков став депутатом Ради за списком Блоку Юлії Тимошенко. За рік депутатства він не взяв участі в розробці жодного законопроекту, жодного разу не брав слово на засіданнях. За півтора роки депутатства він встиг відзначитися лише переходом до коаліції Віктора Януковича. Після депутатства Крючков кілька років був в тіні.

Видання зазначає, що його "зоряний час" настав після втечі Януковича і приходу до влади чинного президента Петра Порошенка. У цей час нардеп подався в енергетичний бізнес, де за лічені місяці побудував "імперію" з мільярдним оборотом. Очевидно, що не без сприяння, обласні енергокомпанії, що знаходяться у власності держави, почали переуступати компаніям Крючкова право вимоги боргів з боку промислових підприємств. Тоді Запорізьке обленерго поступилося на користь компанії Крючкова правом вимагати 112 млн гривень боргу від "Запорізького титано-магнієвого комбінату", співвласником якого був Дмитро Фірташ. Комбінат повинен був сплатити "енергомережі" лише 30 млн гривень. Залишок боргу - понад 82 млн - компанія Крючкова "пробачила" комбінату Фірташа. У результаті угоди державне "Запоріжжяобленерго" залишилося ні з чим.

За даними НАБУ, створена Крючковим корупційна схема завдала державній компанії збитків на загальну суму понад 346 млн гривень.

Раніше в інтерв'ю українським ЗМІ він заявляв, що справа проти нього є "сфабрикованою і має політичний підтекст".

Видання зазначає, що заяви Крючкова про політичний підтекст кримінальної справи, ймовірно, не є випадковими. Справа в тому, що відповідно до Європейської конвенції про видачу, держава може відмовити в екстрадиції підозрюваного, якщо є підстави вбачати політичну мотивацію кримінального переслідування.

Нагадаємо, раніше в НАБУ підтвердили, що в Німеччині був затриманий екс-депутат Крючков.