ua en ru

Стали відомі імена кураторів Другої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2014

Кураторами Другої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2014 стали Георг Шьолльхаммер та Гедвіг Саксенхюбер. Комісаром Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2014 буде Генеральний директор НКММК "Мистецький Арсенал" Наталія Заболотна. Імена кураторів були оприлюднені під час офіційної прес-конференції у Мистецької Арсеналі у Києві.

ARSENALE 2014 відбуватиметься у вересні-листопаді наступного року. Головним майданчиком Бієнале вже традиційно стане Мистецький Арсенал. Тема і структура Другої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2014 будуть оприлюднені під час наступної прес-конференції організаторів та кураторів проекту.

Георг Шьолльхаммер та Гедвіг Саксенхюбер є впливовими міжнародними спеціалістами у галузі сучасного мистецтва. Крім великого досвіду роботи в арт-критиці та курування мистецьких проектів вони чудово обізнані із актуальною мистецькою ситуацією Східної Європи й арт-процесом в Україні.

Наталія Заболотна, генеральний директор НКММК "Мистецький Арсенал", комісар ARSENALE 2014: "Я дуже рада, що в роботі над ARSENALE 2014 ми заручилися підтримкою таких міжнародних зірок, як Георг Шьолльхаммер та Гедвіг Саксенхюбер. З їх допомогою Друга Київська міжнародна бієнале, я сподіваюся, перевершить успіх першої і закріпить за Києвом роль справді впливового міжнародного центру сучасного мистецтва і культури".

Гедвіг Саксенхюбер, куратор головного проекту ARSENALE 2014: "Вперше я приїхала в Україну у 2006 р., коли готувала виставку про українське мистецтво після Помаранчевої революції. І ось тепер тут знову вирують суспільні події. Це символічно і просто дуже цікаво для мистецького вивчення і дослідження".

Стали відомі імена кураторів Другої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2014

Стали відомі імена кураторів Другої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2014

Стали відомі імена кураторів Другої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2014

Стали відомі імена кураторів Другої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2014

Георг Шьолльхаммер, куратор головного проекту ARSENALE 2014: "Завдання другої бієнале відмінні від першої. У 2014 році нам уже потрібно не просто вразити глядача, а закорінити саму бієнале у цьому місці, в українському культурному контексті назавжди. На мій погляд, головним у подібному заході є можливість навчання. Ми будемо учитися чогось нового тут, працюючи над експозицією, досліджуючи місцеве культурне поле. Відвідувачі, я сподіваюся, теж знайдуть якийсь новий досвід і навчаться чогось у художників і у нас. Поки важко говорити про якусь певну тему виставки - вона народиться у процесі роботи. Але можу обіцяти вам, що ARSENALE 2014 буде дуже міжнародною бієнале".

Олександр Соловйов, мистецтвознавець, куратор, мистецтвознавець, куратор, член робочої групи з підготовки бієнале: "Із роботами Георга Шьолльхаммера та Гедвіг Саксенхюбер я знайомий давно. Ми зустрілися вперше, коли Гедвіг готувала виставку, присвячену українському мистецтву після Помаранчевої революції. Це куратори, котрі сповідають надзвичайно прискіпливий і новаторський дослідницький підхід до культурного контексту і мистецтва".

Лариса Мудрак, заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, член наглядової ради Благодійного фонду Мистецький Арсенал: "Суспільство сьогодні змінюється надзвичайно динамічно - нові технології і принципи приходять в журналістику, соціальне життя. І такі події, як бієнале стають потужним поштовхом на шляху людського розвитку. Ми пам'ятаємо резонанс, котрий викликала Перша Київська міжнародна бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2012. Тому Друга бієнале - це великий виклик команді організаторів і українському мистецькому середовищу. Але я вірю в їхні сили й цілеспрямованість та в успіх ARSENALE 2014".

Київська міжнародна бієнале сучасного мистецтва ARSENALE - наймасштабніша міжнародна подія у галузі сучасного мистецтва в Україні. Вона була започаткована у 2012 р. і проходить щодва роки.

Бієнале стала поворотним моментом для культурного життя України: безпрецедентна експозиція об'єднала у просторі Мистецького Арсеналу роботи 100 провідних митців із 30 країн із творами українських художників. ARSENALE 2012 відвідали понад 135 тис. гостей.

Куратором ARSENALE 2012 виступив британський мистецтвознавець Девід Елліотт.
Площа експозиції бієнале склала 24 тис. кв. м.

МИСТЕЦЬКИЙ АРСЕНАЛ - наймасштабніший культурно-мистецький та музейний комплекс України. За 3 роки активної роботи у МИСТЕЦЬКОМУ АРСЕНАЛІ реалізовано 35 масштабних арт-проектів, які відвідали понад півтора мільйони глядачів.

Споруда Арсеналу - пам'ятка архітектури національного значення, зведена у 1783-1801 рр. З початку ХІХ ст. Арсенал перебував у розпорядженні Київського військового гарнізону, а упродовж ХХ ст. тут працював військовий завод. З 2003 року Арсенал став культурно-мистецькою установою.

Сьогодні паралельно із проведенням виставок триває реставрація приміщень та ведеться робота зі створення прогресивного музейного комплексу, який представлятиме історію українського мистецтва від давнини до сучасності, прийматиме колекції шедеврів із провідних світових музеїв, стане потужним осередком розвитку творчих ініціатив.

Площа Арсеналу сягає 60 тис. кв. м, сьогодні використовується від 12 до 24 тис. кв. м.