ua en ru

Стала відома роль грошей Зовнішекономбанку РФ в передвиборній кампанії Тимошенко, - Forbes

Стала відома роль грошей Зовнішекономбанку РФ в передвиборній кампанії Тимошенко, - Forbes Фото: Юлія Тимошенко

Путін і Тимошенко восени 2009 року зустрілися в Ялті

Зовнішекономбанк Росії в 2010 році профінансував операцію з придбання українського металургійного холдингу "Індустріальний союз Донбасу" на 1 млрд дол., з яких 300 млн дол. пішло на кампанію народного депутата України Юлії Тимошенко, передає журнал Forbes з посиланням на джерело, близьке до керівництва одного з російських держбанків.

Як розповідає співрозмовник видання, перед виборами в Україні Володимир Путін і Тимошенко восени 2009 року зустрілися в Ялті; імовірно, у цей період і була досягнута домовленість про продаж контрольного пакету в ІСД.

"Зустріч прем'єрів пройшла напередодні президентських виборів в Україні, а Путін підтримував Тимошенко. Частиною цієї підтримки були угоди по газу і отримання Вебом контролю в ІСД", - повідомив Forbes джерело.

Про цю операцію раніше багато писали українські ЗМІ, оцінюючи угоду в 1,2 млрд дол. (з них на кампанію Тимошенко, за їх даними, пішло 400 млн дол.).

Незадовго до вчинення правочину Фонд національного добробуту позапланово розмістив на депозиті в банку 2 млрд дол., відзначає Forbes. Аналітики оцінювали суму, сплачену російськими інвесторами за контрольний пакет ІСД, приблизно в стільки ж.

Співвласниками ІСД в даний час є бізнесмени Сергій Тарута і Олег Мкртчан (володіють частками по 24,99%), пише Forbes, спираючись на дані системи розкриття інформації СПАРК і кіпрських реєстрів. Тарута і ще один екс-акціонер холдингу, колишній заступник губернатора Донецької області Віталій Гайдук (володів 38,7%) в період здійснення угоди були радниками Тимошенко "і могли зайняти високі пости в уряді в разі її перемоги", зазначає Forbes. Як відомо, на виборах в лютому 2010 року Віктор Янукович випередив Тимошенко на 3%.

Сама екс-прем'єр відмовилася коментувати можливість фінансування її кампанії банком.

"Юлія Володимирівна не спілкується з російськими ЗМІ, поки наші країни знаходяться в стані війни", - заявила Forbes її представник Марина Сорока.

Тарута заперечує використання грошей від продажу ІСД в політичних цілях.

"Тимошенко про операцію нічого не знала, ми нікого не ставили до відома. Тільки в грудні 2009 року ми поінформували про неї наших кредиторів", - стверджує він.

При цьому Тарута зазначає, що перемога Януковича могла створити певні складнощі власникам ІСД, яких українські ЗМІ прозвали "помаранчевими донецькими".

"Ми розуміли, що нам потрібно було захиститися від Януковича, російські партнери могли забезпечити нам цю захист", - заявив він.

За даними джерел Forbes, ВЕБ планує збільшити частку в ІСД через придбання частки Мкртчана, щоб мати можливість знизити вплив Тарути, який у березні 2014 року був призначений президентом України Петром Порошенком главою Донецької області. Представники ВЕБ та українського бізнесмена від коментарів відмовилися.

Нагадаємо, раніше фракція "Народний фронт" запропонувала лідеру партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко очолити Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.