ua en ru

Стагнація на ринку нерухомості приведе до зростання депозитів, - нардеп Олександр Шепелєв

Невизначеність на ринку нерухомості не несе загрози банківського сектору України, стверджує народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Олександр Шепелєв.

"Багато в банківському співтоваристві називають ринок нерухомості конкурентом банківського сектору з точки зору залучення роздрібних депозитів. Як і у всьому світі, ринок нерухомості в нашій країні занурився в смугу невизначеності. Але для українських банків це швидше хороша новина. На відміну від інших країн, кредитування будівельного сектора в Україні проводиться в досить обмежених обсягах. Це пов'язано із законодавчим регулюванням будівництва, згідно з яким права кредитора, тобто банку, задовольняються тільки після задоволення прав приватних пайовиків будівельної компанії. Тобто банки вклали у будівельні проекти дуже невелику частину своїх ресурсів і можуть відносно безболісно чекати відновлення зростання на ринку нерухомості", - відзначає Шепелєв.

На його думку, друга причина, за якою стагнація ринку нерухомості не є загрозою для банків, пов'язана з реакцією населення.

"В Україні, по суті, є три реальних інструментів заощаджень - готівкові кошти, банківські депозити і нерухомість. Очевидно, що в умовах нестабільності на світових валютних ринках, скорочуючи інвестиції в нерухомість, громадяни будуть збільшувати свої депозити в банках", - вважає Олександр Шепелєв.