ua en ru

Стабільність гривні забезпечила збільшення припливу інвестицій в 2012 р., - експерт

Завдяки відсутності девальвації і істотних коливань на валютному ринку, Україна для іноземних інвесторів стала більш привабливою, як об'єкт інвестицій. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Оскільки торік була забезпечена валютна стабільність, іноземний бізнес зрозумів, що сюди можна сміливо інвестувати, адже їх капіталу не загрожують валютні ризики», - вважає експерт.

Разом з цим, Охріменко констатував, що збільшення припливу інвестицій в минулому році сприяло часткове вирішення питання відшкодування ПДВ. «Оскільки це питання в першу чергу вирішується для нерезидентів, то, як підсумок - інвестори бачать, що тут намагаються вирішити проблеми іноземного капіталу і тому для них цікаво вкладати у виробництво, торговельну діяльність України. Часткове вирішення проблеми ПДВ сприяло, наприклад, збільшення інвестицій в агропромисловий комплекс», - сказав фахівець.

Він також зазначив стабільну присутність в Україні великого іноземного капіталу. «Якщо взяти той же банківський сектор, то всі провідні гравці залишилися. Більш того, деякі материнські структури заявили, що готові додатково інвестувати в українські «дочки». Що стосується продажу тих же банку «Форум» або «Ерсте», то це відношення до України не має і связна з проблемами в єврозоні. Така ж тенденція і в інших секторах, я не спостерігаю, що великий капітал звідси йшов», - пояснив аналітик.

Охріменко також спрогнозував, що в 2013 р. збільшиться приплив інвестицій в електроенергетику та АПК. Разом з тим, експерт додав, що в нинішньому році в Україну може збільшитися приплив чистих інвестицій, а не з офшорів, завдяки підписаній в кінці минулого року між Кіпром та Україною Концепції про уникнення подвійного оподаткування.

Читайте також: Проведення Євро-2012 показало, що Україна може потягнути потужні іміджеві проекти, - експерт